Υεμένη: Πρόταση για ειρηνευτικό σχέδιο από τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Newsroom Newsroom

Υεμένη: Πρόταση για ειρηνευτικό σχέδιο από τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Ειρηνευτικό σχέδιο για την Υεμένη που περιλαμβάνει και ανθρωπιστική βοήθεια, παρουσίασε την Τρίτη (14/04) ο ΥΠΕΞ του Ιράν.

Ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ επανέλαβε την έκκλησή του για τερματισμό των υπό τη Σαουδική Αραβία αεροπορικών επιδρομών εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους υποστηρίζει η Τεχεράνη.

Ο Ζαρίφ πρότεινε εκεχειρία, ανθρωπιστική βοήθεια, διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών στην Υεμένη και τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας βάσης με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί από τους Υεμενίτες... Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία θα πρέπει να συνομιλήσουν, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για να καθορίσουμε το μέλλον της Υεμένης», δήλωσε ενώπιον διάσκεψης στη Μαδρίτη.

Ο Ζαρίφ πρόσθεσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές «απλώς δεν είναι απάντηση...Όλες οι επιχειρήσεις, χερσαίες και από αέρος, θα πρέπει να τερματιστούν».

Χθες Δευτέρα, ο Ζαρίφ έκανε έκκληση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Υεμένη και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην πολιτική μετάβαση. Επίσης υπαινίχθηκε ότι η διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν μετά την υπό τις ΗΠΑ εισβολή το 2001 θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο.

Η πρότασή του ενδεχομένως να προκαλέσει την οργή της Σαουδικής Αραβίας και άλλων δυνάμεων που κατηγορούν το Ιράν ότι εξοπλίζει τους Χούτι και ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Υεμένης. Η Τεχεράνη αρνείται ότι παρέχει οποιαδήποτε βοήθεια στους Χούτι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved