ΚΟΣΜΟΣ

«Επιστροφή της Ρωσίας στη G8 μόνο με κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία»

«Επιστροφή της Ρωσίας στη G8 μόνο με κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία»

Mε την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ εκ μέρους της Ρωσίας, συνδέεται άρρηκτα η άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου τους στο Λίμπεκ της Γερμανίας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ιαπωνία) συνεδρίασαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, αφότου την απέκλεισαν από την G8 με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας, πριν από έναν χρόνο.

«Η G7 υπογραμμίζει τη στενή σχέση μεταξύ της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ (από τη Ρωσία) και των διεθνών κυρώσεων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και προστίθεται:

«Η διάρκεια των κυρώσεων θα πρέπει να συνδέεται ρητά με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών (...) από τη Ρωσία και το σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας».

Παράλληλα, οι υπουργοί κάλεσαν τη Μόσχα «να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να τερματιστεί η υποστήριξη προς τους αυτονομιστές μαχητές της ανατολικής Ουκρανίας».

Σημειώνεται ότι Γαλλία και Γερμανία είχαν επισημάνει κατ' επανάληψη ότι ήταν αναγκαίο η Δύση να παρουσιάσει μια ενιαία και σταθερή θέση στο θέμα αυτό, εκφράζοντας όμως ταυτόχρονα την ελπίδα τους ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία, μια χώρα που θεωρείται μείζονος σημασίας εταίρος για την αντιμετώπιση άλλων μεγάλων θεμάτων, όπως η τρομοκρατία και οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι συμφωνίες του Μινσκ, που υπογράφηκαν στις 12 Φεβρουαρίου, προβλέπουν κατά κύριο λόγο μια εκεχειρία, καθώς και την απόσυρση των βαρέων όπλων ώστε να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Μολονότι σε γενικές γραμμές η εκεχειρία τηρείται, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ανασυσταθεί η G8 με τη συμμετοχή της Ρωσίας. «Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η απομόνωση της Ρωσίας. Θα χαιρόμασταν πολύ αν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την επιστροφή της Ρωσίας στη G8. Όμως η προϋπόθεση για να γίνει κάτι τέτοιο είναι η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση, είναι η κοινή θέση της G7», τόνισε.

«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά μου ή απ' όσο γνωρίζω και από την πλευρά οποιουδήποτε άλλου για να επιδιώξουμε μία πολιτική ανάσχεσης ή ακόμα και απομόνωσης της Ρωσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στάινμαϊερ, συμπληρώνοντας: «Θα θέλαμε πάρα πολύ να υπήρχαν οι συνθήκες ώστε η Ρωσία να μπορούσε να συμμετάσχει και πάλι στο πλαίσιο της G8».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Όμως εξακολουθεί να ισχύει ότι ο δρόμος που οδηγεί σε αυτό περνά μέσα από την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ, την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία διαμάχη γι’ αυτό. Αυτή είναι η άποψη της G7».

Υπενθυμίζεται ότι, τη Δευτέρα, ο Στάινμαϊερ και οι ομόλογοί του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν είχαν εκφράσει, από το Βερολίνο, τη «βαθιά ανησυχία» τους για τις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.