ΚΟΣΜΟΣ

Αγγελία για οκτώ νέους… δήμιους έβαλε η Σαουδική Αραβία!

Αγγελία για οκτώ νέους… δήμιους έβαλε η Σαουδική Αραβία!

Νέες θέσεις εργασίας δημιούργησε η κατακόρυφη αύξηση των… εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία!

Το κράτος, μάλιστα, σχεδιάζει να προσλάβει οκτώ νέους δήμιους, προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάγκη εκτέλεσης του αυξημένου αριθμού των θανατοποινιτών της, δημοσιεύοντας σχετική αγγελία.

Σημειώνεται ότι οι καταδικασμένοι σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία συνήθως εκτελούνται δημοσίως, δια αποκεφαλισμού με σπαθί.

Στην προκήρυξη για την πρόσληψη των εκτελεστών διευκρινίζεται ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτερα προσόντα για τη θέση του δημίου, βασικός ρόλος του οποίου είναι να εκτελεί «τη θανατική απόφαση» αλλά και ακρωτηριασμούς, σε άτομα που έχουν καταδικαστεί για λιγότερο σοβαρά αδικήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2014, το ισλαμικό βασίλειο ήταν η τρίτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό εκτελεσθέντων, μετά την Κίνα και το Ιράν, ενώ ακολουθούσαν το Ιράκ και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένας άνδρας που αποκεφαλίστηκε την Κυριακή ήταν ο 85ος που εκτελέστηκε φέτος. Πέρσι, δε, όλη τη χρονιά, εκτελέστηκαν συνολικά 88 άνθρωποι, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), όμως η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι εκτελέσεις ήταν τουλάχιστον 90.

Οι περισσότεροι από τους εκτελεσθέντες είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για ανθρωποκτονία, όμως οι 38 από αυτούς είχαν κατηγορηθεί για υποθέσεις ναρκωτικών. Οι μισοί ήταν Σαουδάραβες και οι υπόλοιποι κατάγονταν από το Πακιστάν, την Υεμένη, τη Συρία, την Ιορδανία, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Μιανμάρ, το Τσαντ, την Ερυθραία, τις Φιλιππίνες και το Σουδάν.

Οι αρχές δεν έχουν διευκρινίσει πάντως γιατί ο αριθμός των εκτελέσεων αυξήθηκε τόσο δραματικά φέτος. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όμως, αυτό ενδέχεται να οφείλεται στο διορισμό νέων δικαστών, κάτι που επέτρεψε να επιταχυνθεί η ακρόαση υποθέσεων.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως οι νέοπροσληφθέντες δήμιοι θα έχουν θέση «θρησκευτικού αξιωματούχου», ενώ θα λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, όπως διευκρινίζεται στον ιστότοπο όπου αναρτώνται οι θέσεις εργασίας του δημόσιου τομέα.