ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ισλαμιστές κατέλαβαν μεγάλη στρατιωτική βάση

Συρία: Ισλαμιστές κατέλαβαν μεγάλη στρατιωτική βάση

Τη μεγαλύτερη βάση των συριακών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Ιντλίμπ κατέλαβε την Τρίτη (19/05) ένας συνασπισμός ισλαμιστών ανταρτών και μελών του Μετώπου Αλ Νόσρα, του παρακλαδιού της Αλ Κάιντα στη Συρία, γεγονός που συνιστά άλλη μια ήττα για το καθεστώς του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν «όλοι οι στρατιώτες του καθεστώτος αποσύρθηκαν από τη στρατιωτική βάση Αλ Μαστούμα, τη μεγαλύτερη στο Ιντλίμπ. Η βάση έχει περάσει πλήρως στα χέρια των ανταρτών».

Η επίθεση των ισλαμιστών ανταρτών ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής και το στρατόπεδο κατελήφθη μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες.

Το Αλ Μαστούμα, που φιλοξενούσε χιλιάδες στρατιώτες και σημαντικό αριθμό όπλων, ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο της περιοχής, αλλά και μια από τις τελευταίες θέσεις του καθεστώτος στην επαρχία Ιντλίμπ η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Τουρκία και ελέγχεται, στο μεγαλύτερο μέρος της, από τους αντάρτες.

Στο καθεστώς απομένουν πλέον μόνο ορισμένα στρατιωτικά φυλάκια, κυρίως στην κωμόπολη Αρίχα, που απέχει 7 χιλιόμετρα από το Αλ Μαστούμα, καθώς και το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αμπού Ντουχούρ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Η Δαμασκός παραδέχτηκε σχεδόν αμέσως ότι τα στρατεύματά της αποχώρησαν από το Αλ Μαστούμα.

"Οι δυνάμεις μας αναδιπλώνονται και ενισχύουν τις αμυντικές γραμμές γύρω από την περιοχή της Αρίχα", μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

"Με τη χάρη του Θεού, το στρατόπεδο Αλ Μαστούμα απελευθερώθηκε πλήρως" ανέφερε από την πλευρά του το Μέτωπο Αλ Νόσρα μέσω ενός λογαριασμού στο Twitter που φέρεται να ανήκει στον "Στρατό της Κατάκτησης".

Ο "Στρατός" αυτός, στον οποίο έχουν ενταχθεί το Μέτωπο και διάφορες ομάδες ισλαμιστών ανταρτών, κατέλαβε τις τελευταίες εβδομάδες την πόλη Ιντλίμπ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, καθώς και τη στρατηγικής σημασίας πόλη Τζισρ αλ Σούγουρ.

Ρoή Ειδήσεων