ΚΟΣΜΟΣ

«Πόρτα» της Β. Κορέας στον Μπαν Γκι Μουν

«Πόρτα» της Β. Κορέας στον Μπαν Γκι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν είπε σήμερα (20/05/2015) ότι το ταξίδι του στη Βόρεια Κορέα αυτή την εβδομάδα για να επισκεφθεί ένα βιομηχανικό συγκρότημα ακυρώνεται καθώς η κυβέρνηση ανακάλεσε την άδειά της, και χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ λυπηρό».

Η απόφαση της κυβέρνησης για την επίσκεψη, που θα γινόταν αύριο (Πέμπτη), δίνει τέλος σε μία ελπίδα για ένα σπάνιο διπλωματικό άνοιγμα από την απομονωμένη Βόρειο Κορέα, εν μέσω μιας έντονης αντιπαράθεσής της με τη Νότια Κορέα. Το βιομηχανικό πάρκο Καεσόνγκ που σκόπευε να επισκεφθεί ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε απόσταση λίγων λεπτών με αυτοκίνητο από το πολύ καλά οχυρωμένα σύνορα μεταξύ των δύο εχθρικών κρατών.

«Νωρίς σήμερα το πρωί, οι αρχές της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας μας πληροφόρησαν, μέσω διπλωματικής οδού, ότι ανακάλεσαν την απόφασή τους να επισκεφθώ το βιομηχανικό συγκρότημα Καεσόνγκ», είπε ο Μπαν σε μια ομιλία του.

Ο ΓΓ κατάγεται από την Νότια Κορέα και θήτευσε ως υπουργός εξωτερικών απο το 2004 έως το 2006, μια περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων που αποσκοπούσαν να θέσουν τέλος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία το 2005 που αργότερα κατέρρευσε.

Ο Μπαν είχε ανακοινώσει ότι ήθελε να επισκεφθεί την ειδική οικονομική ζώνη που επιβλέπεται από κοινού από τις δύο χώρες και αποτελεί τη μόνη συνεχιζόμενη συνεργασία από την πρώτη κοινή σύσκεψη που είχαν κάνει οι δύο χώρες πριν από 15 χρόνια, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να ξανανοίξει το διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Σχετικές ειδήσεις