ΚΟΣΜΟΣ

Μόντρεαλ: 10 νέους υποψήφιους τζιχαντιστές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο

Μόντρεαλ: 10 νέους υποψήφιους τζιχαντιστές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο

Δέκα νέοι συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Μόντρεαλ μόλις πριν από την αναχώρησή τους για ένα ταξίδι που θα τους οδηγούσε στην εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προκειμένου να ενταχθούν στις τάξεις της, ανακοίνωσε σήμερα (20/05/2015) η Βασιλική Χωροφυλακή του Καναδά.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία προχώρησε σε "σειρά συλλήψεων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου" και συνέλαβε δέκα νέους από το Μόντρεαλ "ύποπτους για πρόθεση αναχώρησης από τη χώρα με σκοπό την ένταξή τους στις τάξεις τζιχαντιστικών οργανώσεων".

Όλες οι συλλήψεις "έγιναν στο αεροδρόμιο Πιέρ-'Ελιοτ Τριντό" στο Μόντρεαλ, ανακοίνωσε η καναδική αστυνομία.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αυτό το στάδιο καμιά κατηγορία δεν έχει απαγγελθεί σε βάρος των νέων αυτών, σύμφωνα με την αστυνομία η οποία και αφαίρεσε τα διαβατήρια των δέκα νέων.

Στο πλαίσιο της έρευνας, "οι οικογένειες και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος των νέων" ανακρίθηκαν από την αστυνομία.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Στίβεν Μπλάνεϊ συνεχάρη τις δυνάμεις της τάξης για την "επαγρύπνηση" που επιδεικνύουν προκειμένου "να προστατεύουν τους δρόμους μας και τις κοινότητές μας από τη συνεχιζόμενη τρομοκρατική απειλή", όπως δήλωσε.

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιούνται μερικούς μήνες μετά την αναχώρηση πέντε αγοριών και δύο κοριτσιών από την περιοχή του Μόντρεαλ --οι περισσότεροι μεταξύ αυτών φοιτούσαν στο ίδιο σχολείο-- για την Τουρκία. Από εκεί, σύμφωνα με τις οικογένειές τους, πέρασαν στη Συρία για να ενταχθούν στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.
Τον Απρίλιο, η αστυνομία συνέλαβε δύο 18χρονους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, για "παράβαση σε σχέση με την τρομοκρατία", χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δύο άλλες πολίτες του Μόντρεαλ, 22 και 26 ετών, ύποπτοι ότι συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, επίσης συνελήφθησαν στις αρχές της άνοιξης και στη συνέχεια τέθηκαν υπό αυστηρό δικαστικό έλεγχο.

Σχετικές ειδήσεις