ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Τουλάχιστον 800 νεκροί από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα (videos)

Ινδία: Τουλάχιστον 800 νεκροί από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα (videos)

Τη ζωή σε περισσότερα από 800 άτομα, σε διάστημα μιας εβδομάδας, έχει στοιχίσει το κύμα καύσωνα που σαρώνει την Ινδία, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ακραία φαινόμενα θα υποχωρήσουν άμεσα.

Τα νοσοκομεία των κρατιδίων στη νότια Ινδία, που έχει πληγεί περισσότερο, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή προκειμένου να παράσχουν φροντίδα στα θύματα του καύσωνα, ενώ οι αρχές συνέστησαν για μία ακόμη ημέρα στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. Η υγεία πάντως των φτωχότερων πολιτών είναι αυτή που τίθεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς είναι αναγκασμένοι να εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους.

Την ίδια ώρα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδίας εξέπεμψε «κόκκινο συναγερμό» για σήμερα και αύριο σε πολλά κρατίδια, καθώς ο υδράργυρος αναμένεται να ξεπεράσει τους 45 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν προβλέπουμε καμία ανάπαυλα σε αυτό το κύμα καύσωνα για τις επόμενες ημέρες» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ινδίας.

Εκατοντάδες άνθρωποι, ιδίως οι φτωχότεροι πολίτες, χάνουν την ζωή τους κάθε καλοκαίρι από τις υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση λόγω της υπερφόρτωσης του δικτύου μεταφοράς και διανομής.

Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές (νότια), το οποίο έχει πληγεί περισσότερο, 551 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε διάστημα 7 ημερών, καθώς η θερμοκρασία εκτοξεύθηκε ως και στους 47 βαθμούς Κελσίου.

«Η κυβέρνηση του κρατιδίου προβάλλει ενημερωτικά προγράμματα στα τηλεοπτικά δίκτυα και σε άλλα Μέσα ενημέρωσης και συστήνει στους πολίτες να μη βγαίνουν στο δρόμο χωρίς να φοράνε καπέλο και να πίνουν νερό» είπε ο Τούλσι Ράνι, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών του κρατιδίου.

«Ζητήσαμε επίσης από μη κυβερνητικές οργανώσεις και κρατικές υπηρεσίες να ανοίξουν κέντρα υποδοχής όπου θα προσφέρεται νερό με στόχο όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό» προσέθεσε.

Οι δρόμοι του Χαϊντεραμπάντ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου, είναι έρημοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το κύμα καύσωνα σαρώνει ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Στο Νέο Δελχί μάλιστα τμήματα της ασφάλτου στους δρόμους έχουν λιώσει στην κυριολεξία…

Σχετικές ειδήσεις