ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Τα Playmobil έμειναν «ορφανά»… (photos)

Γερμανία: Τα Playmobil έμειναν «ορφανά»… (photos)

«Φτωχότερη» είναι πια η αθωότητα των παιδικών (μας) χρόνων, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Χορστ Μπραντστέτερ, ο «μπαμπάς» των Playmobil…

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της οικογενειακής επιχείρησης με τις πασίγνωστες πλαστικές φιγούρες που συνεχίζουν να δίνουν χαρά σε εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως, ο Μπραντστέτερ, πέθανε πλήρης ημερών, σε ηλικία 81 ετών, την προηγούμενη εβδομάδα.

«Με το θάνατο του Χορστ Μπραντστέτερ, η οικογένεια των Playmobil δεν χάνει μόνο τον αρχηγό, ιδιοκτήτη και πατριάρχη της, αλλά ο τομέας της κατασκευής παιχνιδιών στη Γερμανία χάνει επίσης μια από τις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές του» σημειώνεται στην ανακοίνωση της εταιρείας Geobra Brandstatter.

Playmobil Horst Brandstaetter

Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952, αφού εκπαιδεύτηκε στην κατασκευή εκμαγείων, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

Πολύ σύντομα πείστηκε ότι το πλαστικό και όχι το μέταλλο θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών. Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '50 με το χούλα-χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους «προκαλώντας» τους να χορεύουν ακατάπαυστα!

playmobil father

Τη σωτηρία της ωστόσο (από τη χρεοκοπία), η εταιρεία τη χρωστά στην πετρελαϊκή κρίση, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Καθώς η τιμή του πλαστικού, της πρώτης ύλης, είχε εκτοξευτεί στα ύψη, ο Μπρανστέτερ ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη. Έτσι γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες – ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης – έγιναν ανάρπαστες.

Χάρη στα Playmobil, που πέρσι έκλεισαν τα 40 τους χρόνια, η εταιρεία έγινε η μεγαλύτερη του κλάδου στη Γερμανία, ξεπερνώντας και την εταιρεία παζλ Ravensburger. Ενδεικτικό είναι ότι το 2014, ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Μπρανστέτερ είχε προετοιμάσει πάντως τη διαδοχή του από τη δεκαετία του '90, όταν σύστησε ένα ίδρυμα που θα αναλάβει πλέον να διευθύνει την εταιρεία με βάση τις επιθυμίες του…

Σχετικές ειδήσεις