ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποστολή όπλων, εξοπλισμού και συμβούλων στο Ιράκ σχεδιάζει η Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Αποστολή όπλων, εξοπλισμού και συμβούλων στο Ιράκ σχεδιάζει η Ουάσινγκτον

Εντολή για την ανάπτυξη έως και 450 επιπλέον στρατιωτών και τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής βάσης στην ιρακινή επαρχία Άνμπαρ που θα συνδράμουν στην ανασυγκρότητση των ιρακινών δυνάμεων, έδωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Ομπάμα δεν απέκλεισε περαιτέρω κινήσεις στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, ενώ είναι ανοιχτός στην εξέταση διορθωτικών κινήσεων σε επίπεδο στρατηγικής.

Όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος, η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για ανάπτυξη νέων στρατευμάτων ικανοποιεί σχετικό αίτημα το οποίο είχε υποβληθεί από τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου της G7 στην Γερμανία αυτή την εβδομάδα.

Όπως υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος – που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας – η νέα στρατηγική των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην επαρχία Άνμπαρ του Ιράκ, που αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί επισήμως αργότερα σήμερα, έχει ως στόχο να βοηθήσει την ενσωμάτωση των σουνιτικών φυλών στις ιρακινές δυνάμεις, υποστήριξε ένας Αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Οι σουνίτες θέλουν να συμμετάσχουν στον αγώνα» κατά του Ισλαμικού Κράτους είπε ο αξιωματούχος αυτός στο πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στείλει όπλα και εξοπλισμό στην Άνμπαρ, ωστόσο υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις θα είναι η κυβέρνηση του Ιράκ. Όπως είπε, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που θα σταλούν στο Ιράκ θα έχουν περισσότερο "συμβουλευτικό ρόλο" παρά εκπαιδευτικό.

Σχετικές ειδήσεις