ΚΟΣΜΟΣ

Η Αυστραλία πλήρωσε δουλεμπόρους να επιστρέψουν πίσω τους μετανάστες!

Η Αυστραλία πλήρωσε δουλεμπόρους να επιστρέψουν πίσω τους μετανάστες!

Το ποσό των 30.000 δολαρίων (περίπου 26.500 ευρώ), προκειμένου να επιστρέψουν στην Ινδονησία, υποστηρίζουν ότι τους έδωσαν οι Αρχές της Αυστραλίας, ο καπετάνιος και τα μέλη του πληρώματος ενός πλοίου που μετέφερε παράτυπα 65 μετανάστες στη χώρα!

Οι μετανάστες από το Μπανγκλαντές, τη Μιανμάρ και τη Σρι Λάνκα έφτασαν στα τέλη Μαΐου στο νησί Ρότε της ανατολικής Ινδονησίας, αφού το πλοίο τους, που κατευθυνόταν στη Νέα Ζηλανδία, εντοπίστηκε από σκάφη των λιμενικών αρχών της Αυστραλίας και στάλθηκε πίσω στην Ινδονησία.

Σύμφωνα με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές της Ινδονησίας που διενήργησαν την έρευνα, ο πλοίαρχος και τα πέντε μέλη του πληρώματος κατέθεσαν ότι έλαβαν από την υπηρεσία μετανάστευσης της Αυστραλίας 5.000 δολάρια ΗΠΑ (4.400 ευρώ) ο καθένας «μέσα σε ξεχωριστά πλαστικά σακουλάκια», προκειμένου να κάνουν στροφή και να γυρίσουν στην Ινδονησία. Ο καπετάνιος και οι πέντε ναυτικοί έχουν πάντως ήδη συλληφθεί για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Από την πλευρά τους, οι αυστραλιανές αρχές απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση.

Την ίδια ώρα ωστόσο, επίδοξοι μετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο, επιβεβαίωσαν τις καταθέσεις των ναυτικών, όπως ο Ναζμούλ Χάσαν από τη Μιανμάρ. «Ξέραμε ότι το πλήρωμα έλαβε χρήματα διότι όταν ρωτήσαμε τον καπετάνιο γιατί δεν συνεχίζουμε την πορεία μας προς την Αυστραλία, μάς είπε ότι πήρε χρήματα από τις αυστραλιανές αρχές για να γυρίσει πίσω», ανέφερε ο Χάσαν.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η συντηρητική κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τόνι Άμποτ έχει θέσει σε εφαρμογή την επιχείρηση «Κυρίαρχα Σύνορα», προκειμένου να αποθαρρύνει επίδοξους μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν δια θαλάσσης στη χώρα. Βάσει αυτής, τα πλοία που εντοπίζονται στέλνονται πίσω στη χώρα απ' όπου αναχώρησαν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, πάντως, περισσότεροι από 3.500 μετανάστες έφτασαν, σε κακή κατάσταση, στην Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία…

Σχετικές ειδήσεις