ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η 19η Ιουνίου ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις

ΟΗΕ: Η 19η Ιουνίου ορίστηκε Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις

Ο ΟΗΕ όρισε χθες την 19η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις, αντιδρώντας στις ωμότητες που διαπράττουν ένοπλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, όπως η Μπόκο Χαράμ ή το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Μπαν Κι Μουν έδωσε πρόσφατα εντολή για την διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης εξωτερικής έρευνας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο ΟΗΕ μια υπόθεση φερόμενων σεξουαλικών επιθέσεων σε παιδιά στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από ξένους στρατιώτες, κυρίως Γάλλους, οι οποίοι υπηρετούσαν σε ειρηνευτική αποστολή, η οποία ωστόσο δεν τελούσε υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Μια εσωτερική έκθεση αναμένεται εξάλλου να αφορά τις εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών κατηγορούνται ότι εξαγόρασαν σεξουαλικές υπηρεσίες γυναικών, προσφέροντάς τους χρήματα ή κινητά τηλέφωνα, στην Αϊτή και την Λιβερία.

Ο ορισμός της 19ης Ιουνίου ως Παγκόσμιας Ημέρα κατά της Σεξουαλικής Βίας στις Συγκρούσεις υιοθετήθηκε βάσει σχετικής απόφασης, την πρωτοβουλία για την οποία είχε κυρίως η Αργεντινή.

"Θα πρέπει να δοθεί τέλος στην χρήση του βιασμού ως πολεμικού όπλου", δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Σαμ Κουτέζα. "Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ένοχοι για τα εγκλήματα αυτά και οι ηγέτες που ανέχονται τα εγκλήματα αυτού του είδους θα λογοδοτούν και ότι στα θύματα θα απονέμεται δικαιοσύνη", σημείωσε.
"Η ντροπή θα πρέπει να βαρύνει αυτούς που διαπράττουν τα εγκλήματα αυτού του είδους κι όχι τα θύματα", πρόσθεσε.
Για την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για την σεξουαλική βία στις ένοπλες συγκρούσεις Ζάιναμπ Μπανγκούρα, την ημέρα αυτή θα τιμάται το θάρρος χιλιάδων γυναικών στον κόσμο που έχουν επιβιώσει μετά την σεξουαλική τους κακοποίηση σε πολέμους.
Ωστόσο αυτό που χρειάζεται ακόμη να γίνει είναι "να μετατραπεί η πολιτική βούληση σε συγκεκριμένες πράξεις και σε επιτόπου προστασία", προειδοποίησε η ίδια.

Η 19η Ιουνίου επελέγη για να θυμίζει την απόφαση 1820 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία υιοθετήθηκε στις 19 Ιουνίου του 2008 και η οποία αναγνώριζε για πρώτη φορά ότι η σεξουαλική βία είναι μια τακτική πολέμου και μια απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις