ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ογκώδης διαδήλωση αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας (photos)

Γαλλία: Ογκώδης διαδήλωση αλληλεγγύης υπέρ της Ελλάδας (photos)

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Παρίσι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους για την Ελλάδα. «Υποστηρίζουμε την Ελλάδα. Στοπ στη λιτότητα», «Ο ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο», «Οι λαοί ορθώνονται», «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τον ελληνικό λαό, ενάντια στη δικτατορία του χρέους και της λιτότητας», ήταν μερικά από τα συνθήματα γραμμένα στα πανό των διαδηλωτών.

Επικεφαλής της πορείας ήταν προσωπικότητες από τα γαλλικά κόμματα της αριστεράς και των οικολόγων. Ανάμεσά τους ο Ζαν Λυκ Μελανσόν του Αριστερού Μετώπου, ο οποίος άδραξε την ευκαιρία για να επιτεθεί ιδιαίτερα στην κα Λαγκάρντ: «Εύχομαι τη Δεύτερα, να ηρεμήσουμε λίγο και ιδιαίτερα η κυρία Λαγκάρντ» δήλωσε ο κ. Μελανσόν αναφερόμενος στα λόγια της διευθύντριας του ΔΝΤ που ζήτησε να γίνονται οι συζητήσεις «με ενήλικες». Έκφραση «απαράδεκτη, προερχόμενη μάλιστα από άτομο σαν την κα. Λαγκάρντ», υπογράμμισε ο Ζ. Λ. Μελανσόν αναφερόμενος στις ευθύνες της κας Λαγκάρντ σε δύο υποθέσεις (επί υπουργίας της στη Γαλλία) για τις οποίες επανειλημμένα κλήθηκε να απολογηθεί: υπόθεση Ταπί και Société Générale. «Θα προτιμούσαμε ένα άτομο πιο λογικό από αυτήν» πρόσθεσε.

«Όλα αυτά τα άτομα, έχουν επιθετική συμπεριφορά. Όμως δεν οδηγεί πουθενά το να παριστάνουν τους μπρατσαράδες, γιατί οι Έλληνες δεν μπορούν να προχωρήσουν πιο πέρα, έχουν φθάσει στα όριά τους. Τώρα ανήκει στους άλλους να κάνουν το σημαντικό βήμα, και αυτό είναι για το χρέος, όπως έχει γίνει για το χρέος των Γερμανών που ουδέποτε αποπλήρωσαν» τόνισε ο κ. Μελανσόν.

Η πορεία ξεκίνησε αργά το μεσημέρι του Σαββάτου (20/6) από την περιοχή του μετρό «Στάλινγκραντ» στο βόρειο Παρίσι και κατευθύνθηκε ειρηνικά στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπου η σύναξη συνεχίστηκε με συζητήσεις και μουσικές.

Παράλληλα, και στο Λονδίνο, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια της πρόσφατα επανεκλεγείσας κυβέρνησης των Συντηρητικών να επιβάλει και άλλες περικοπές δημοσίων δαπανών.

Κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «Τέλος στη λιτότητα τώρα» και «Κάτω οι Τόρις», οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία από την Τράπεζα της Αγγλίας, που βρίσκεται στην καρδιά της οικονομικής συνοικίας του Λονδίνου, προς το Κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ, σε ένα συλλαλητήριο στο οποίο έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τους διοργανωτές, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Η αστυνομία αρνήθηκε να προβεί σε εκτιμήσεις για τον αριθμό των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, στο οποίο απευθύνθηκαν διασημότητες όπως η τραγουδίστρια Σάρλοτ Τσερτς και ο ηθοποιός Ράσελ Μπραντ, καθώς και επικεφαλής συνδικάτων και ο υποψήφιος για την ηγεσία των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε από την People's Assembly Against Austerity, μία οργάνωση-ομπρέλα, με την υποστήριξη συνδικάτων, αντιπολεμικών διαδηλωτών και πολιτικών από τα κόμματα των Εργατικών και των Πρασίνων.

Σχετικές ειδήσεις