ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο σοκ από το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ (videos+photos)

Παγκόσμιο σοκ από το μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε Γαλλία, Τυνησία και Κουβέιτ (videos+photos)

Δυσάρεστες μνήμες ξύπνησαν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής (26/06) με την επίθεση ισλαμιστή σε εργοστάσιο στην πόλη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, ωστόσο τα χτυπήματα είχαν και συνέχεια...

ΤΡΙΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΛΙΓΩΝ ΩΡΩΝ

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo που συγκλόνισε τη Γαλλία και την Ευρώπη και ένα δεύτερο χτύπημα ήρθε να υπενθυμίσει ότι η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που καλείται να αντιμετωπίσει ο πολιτισμένος κόσμος και οι ηγέτες παγκοσμίως.

gren7 copy

Λίγο μετά τις 10.00 το πρωί (ώρα Γαλλίας) τα μέσα ενημέρωσης άρχισαν να αναπαράγουν μια σοκαριστική είδηση. Ακραίος ισλαμιστής, ο οποίος πιθανότατα να σχετίζεται με το Ισλαμικό Κράτος, επιτέθηκε σε εργοστάσιο της εταιρείας AirProducts που παρασκευάζει φιάλες προπανίου. Αφού εισέβαλε στον προαύλιο χώρο, αποκεφάλισε το πρώτο άτομο που βρέθηκε στο διάβα του, κρέμασε το κεφάλι στον φράχτη και δίπλα τοποθέτησε δύο σημαίες με μηνύματα στην αραβική γλώσσα.

Εν συνεχεία, ενεργοποίησε εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ η έκρηξη που ακολούθησε προκάλεσε τον τραυματισμό τουλάχιστον δύο ατόμων. Σύμφωνα δε με άλλες πληροφορίες, προκάλεσε την έκρηξη ρίχνοντας το φορτηγάκι του πάνω σε μια δεξαμενή. Οι Αρχές τον συνέλαβαν, γνωστοποίησαν ότι ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, καθώς επίσης και ότι τον παρακολουθούσαν τη διετία 2006-2008.

Σύμφωνα με τις, έως τώρα πληροφορίες που προκύπτουν από τις γαλλικές αρχές, το θύμα - επικεφαλής μιας επιχείρησης που εδρεύει σε προάστιο της πόλης - ήταν εργοδότης του δράστη. Λίγο αργότερα συνελήφθη, τόσο η σύζυγός του, όσο και ένας φερόμενος ως συνεργός του.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προέβη σε διάγγελμα (πριν την άμεση επιστροφή του στη Γαλλία από τις Βρυξέλλες) και έκανε λόγο για «ξεκάθαρο τρομοκρατικό χτύπημα».

Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά και ακολούθησε δεύτερο χτύπημα, αυτή τη φορά με τη... σφραγίδα του Ισλαμικού Κράτους το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

kuwei

Βομβιστής καμικάζι ανατινάχθηκε μέσα σε σιιτικό τέμενος στο Κουβέιτ, την ώρα που περισσότερα από 2000 άτομα συμμετείχαν σε προσευχή. Τουλάχιστον 25 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Το παζλ του παραλογισμού συμπληρώθηκε με μια τρίτη επίθεση, ελάχιστα λεπτά αργότερα. Αυτή τη φορά, στόχος ήταν ξενοδοχειακό συγκρότημα στην πόλη Σους της Τυνησίας, στο οποίο βρίσκονταν πολλοί Ευρωπαίοι (κυρίως Βρετανοί) τουρίστες. Ενοπλος άνοιξε πυρ και στέρησε τη ζωή από 37 άτομα, τραυματίζοντας άλλα 36, πριν βρει κι ο ίδιος τον θάνατο από τα πυρά αστυνομικών. Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο είναι συγκλονιστικές, καθώς άψυχα κορμιά κείτονται ανάμεσα σε ομπρέλες και ξαπλώστρες...

tuni

Σύμφωνα με το υπουργείο Ασφαλείας της Τυνησίας, ο ύποπτος ως δράστης της αιματηρής επίθεσης είναι ένας τυνήσιος φοιτητής, άγνωστος στην αστυνομία, ο οποίος είχε κρύψει το όπλο του σε μια ομπρέλα.

«Είναι Τυνήσιος, με καταγωγή την περιφέρεια της Κερουάν», μιας από τις ιερές πόλεις του ισλάμ στην κεντρική Τυνησία, δήλωσε ο υφυπουργός Ασφαλείας της χώρας, Ραφίκ Σέλι στον ραδιοσταθμό Mosaique FM. «Είναι ένας φοιτητής. Το πρόσωπο αυτό δεν ήταν γνωστό» στις υπηρεσίες μας, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Σέλι, ο δράστης της σημερινής επίθεσης ήταν μόνο ένας.

Τρεις φωτογραφίες ενός άνδρα που φέρεται να είναι ο δράστης της επίθεσης σε ξενοδοχείο της Τυνησίας με τους 37 νεκρούς ανήρτησαν υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στο Twitter.

Στις φωτογραφίες απεικονίζεται ένας άνδρας από πίσω, ενώ περπατά σε ένα δρόμο και κραδαίνει ένα αυτόματο τουφέκι. Οι χρήστες των λογαριασμών τον επιδοκίμαζαν και του εύχονταν να εισέλθει στον παράδεισο.

tunisia gun

Το αν τα τρία αυτά περιστατικά σχετίζονται είναι κάτι που ενδεχομένως να χρειαστεί μέρες για να αποδειχθεί. Όχι ότι έχει και τόση σημασία. Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι 56 άνθρωποι προστέθηκαν στον κατάλογο των θυμάτων του παραλογισμού και της τρομοκρατικής... παράνοιας.

Σχετικές ειδήσεις