ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015 – Ξένα Μέσα: «Θρίαμβος του Όχι – Grexit προ των πυλών»

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015 – Ξένα Μέσα: «Θρίαμβος του Όχι – Grexit προ των πυλών»

Το ηχηρό «όχι» που διατράνωσε ο ελληνικός λαός κατά της εμμονικής λιτότητας των Βρυξελλών και του Βερολίνου είναι πρωτοσέλιδο σε μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου καθώς και πρώτο θέμα στα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα του πλανήτη. Παρότι οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο σαρωτικό μήνυμα των Ελλήνων που έχουν συνθλιβεί από την παρατεταμένη λιτότητα, δε λείπουν τα τρομολαγνικά σενάρια που επαναφέρουν το Grexit.

Ο τίτλος στο σημερινό πρωτοσέλιδο του Guardian γράφει: «Οι Έλληνες αψηφούν την Ευρώπη» ενώ ο υπότιτλος υπερθεματίζει: «Ψήφος – κατολίσθηση κατά των μέτρων λιτότητας».

Guardian

Οι ασιατικές αγορές κατρακυλούν έπειτα από το τεράστιο «όχι» των Ελλήνων, γράφει στη διαδικτυακή της έκδοση ο βρετανικός Guardian που σημειώνει: «Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τη σταθερότητα του οικονομικού συστήματος μετά την απόρριψη, με ευρεία διαφορά από τους Έλληνες ψηφοφόρους, των επιπλέον μέτρων λιτότητας».

Guardian

«Το ελληνικό ΄΄όχι΄΄ βυθίζει την Ευρώπη στην κρίση» γράφει ο πηχυαίος τίτλος της βρετανικής Independent.

Independent

«Οι Έλληνες γιορτάζουν το ‘’όχι’’ τους» γράφει στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική, γνωστή για τις ανθελληνικές της θέσεις, Bild και εν είδει ερωτήματος προς την Γερμανίδα καγκελάριο διερωτάται: «Και τώρα τι, κυρία Καγκελάριε;»

Bild

«Και τώρα έρχονται οι πικρές εβδομάδες» γράφει εύγλωττα το περιοδικό Spiegel που σημειώνει, μεταξύ άλλων: ««Με το «όχι» στο δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει μια καλύτερη συμφωνία από τους πιστωτές του, εξηγεί το περιοδικό. Σπάνια ένας πολιτικός έχει κάνει τόσο λάθος υπολογισμούς - Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πλέον μοιάζει αναπόφευκτη και ο δρόμος προς τα εκεί σκληρός».

Spiegel

Το γερμανικό δίκτυο N24 επισημαίνει στη διαδικτυακή έκδοσή του πως «η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ βρίσκεται προ των πυλών».

N 24

Η εφημερίδα Liberation αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος εμφανίζεται με την πλάτη γυρισμένη στο φωτογραφικό φακό να απευθύνεται στο ελληνικό πλήθος. Ο τίτλος γράφει: «NON de Zeus» - ένα λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης «Non de dieu » που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα μπρος σε μια απρόβλεπτη κατάσταση που ξαφνικά τους μπερδεύει. Θα την μεταφράζαμε με τη δική μας «Για όνομα του θεού», σε ότι δε αφορά στον τίτλο : «Για όνομα του Δία».

Στον υπότιτλό της η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη...»

Liberation copy

«Τώρα ξεκινούν πραγματικά τα προβλήματα της Ελλάδας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine. Η Ελλάδα ψήφισε «όχι» και ελπίζει ότι θα κερδίσει υποχωρήσεις από την πλευρά των πιστωτών. Όμως τώρα η χώρα αρχίζει να έχει μεγάλα προβλήματα με τη ρευστότητα. Πώς θα προχωρήσει; διερωτάται η εφημερίδα.

FAZ copy

«Μια χώρα λέει "όχι"», είναι ο τίτλος της Sueddeutsche Zeitung. Οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι αγανακτισμένοι, η Ελλάδα είναι διχασμένη και το περιθώριο διαπραγματεύσεων μηδενικό, σχολιάζει η εφημερίδα. Είναι εντυπωσιακό πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να προκαλέσει τόσες ζημιές με έναν και μόνο πολιτικό ελιγμό, προσθέτει.

Sueddeutsche

«Σεβαστείτε τώρα, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού» είναι ο τίτλος της κομμουνιστικής l'Humanite που καλύπτει το πρωτοσέλιδό της, με φόντο ένα πλήθος και ανυψωμένες γροθιές με γραμμένο το όχι σε ελληνικά και γαλλικά.

Humanite

Ρoή Ειδήσεων