ΚΟΣΜΟΣ

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015: Η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα της Ευρώπης

Αποτελέσματα δημοψηφίσματος 2015: Η Ελλάδα στα πρωτοσέλιδα της Ευρώπης

Μετά το ηχηρό «όχι» των Ελλήνων πολιτών στη σκληρή λιτότητα Βερολίνου και Βρυξελλών και με δεδομένο πως το ελληνικό δημοψήφισμα θα επηρεάσει χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα αλλά και την ίδια την ευρώπη, η Ελλάδα δικαίως διατηρεί μία θέση στα πρωτοσέλιδα των μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Με πρωτότυπη απεικόνιση η εφημερίδα Λιμπερασιόν αφιερώνει το πρωτοσέλιδό της στον Έλληνα πρωθυπουργό: Σε μαύρο φόντο, μια λεπτή γραμμή φωτός από κάποιο προβολέα διαγράφει τη σιλουέτα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απευθύνεται στο πλήθος. Ο φωτογράφος τράβηξε το κλισέ από πίσω κόντρα στο φως. « NON de Zeus» είναι με λευκά γράμματα ο τίτλος πάνω στο μαύρο φόντο της πλάτης.

Πρόκειται για λογοπαίγνιο της πολύ γνωστής γαλλικής έκφρασης «Non de dieu » που οι Γάλλοι χρησιμοποιούν αυθόρμητα μπρος σε μια απρόβλεπτη κατάσταση που ξαφνικά τους μπερδεύει. Θα την μεταφράζαμε με τη δική μας «Για όνομα του θεού», σε ότι δε αφορά στον τίτλο : «Για όνομα του Δία».

Στον υπότιτλό της η Λιμπερασιόν υπογραμμίζει: «Οι Έλληνες ακολούθησαν τον πρωθυπουργό τους Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκαν να αποδεχθούν μέσω δημοψηφίσματος τις προϋποθέσεις που επέβαλαν οι πιστωτές για τη σωτηρία της χώρας. Σεισμός στην Ευρώπη...»

Liberation

«Το μέλλον της Ευρώπης παίζεται στην Αθήνα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Le Monde με φωτογραφία από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και τον Α. Τσίπρα στην εξέδρα.

Η Monde επαναφέρει στο πρωτοσέλιδό της τη συνέντευξη του οικονομολόγου Τομά Πικετί το βίντεο της οποίας είχε δώσει πριν από δύο μέρες στην πρωϊνή ηλεκτρονική της σελίδα. Με το πρωτοσέλιδο ένθετο υπογραμμίζεται στον τίτλο η θέση του Πικετί : «Ο Φρανσουά Ολάντ πρέπει να ασκήσει βέτο στο θέμα εξόδου της Ελλάδας».

Εναν Αλέξη Τσίπρα με ανυψωμένη το χέρι, με φόντο το «όχι» στα χρώματα της ελληνικής σημαίας, η Φιγκαρό υπογραμμίζει στον τίτλο της : «Η Ελλάδα κάνει το μεγάλο βήμα για την έξοδο από το ευρώ». Εξηγεί στον υπότιτλο : «Μετά την, κατά μεγάλη πλειοψηφία, απόρριψη από τους Έλληνες του ευρωπαϊκού προγράμματος, το θέμα του Grexit τίθεται όσο ποτέ άλλοτε».

Στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί « Διευκρίνιση» υπογραμμίζει: «Το Grexit θα πάρει φυσιολογικά το δρόμο του».

Figaro

«Σεβαστείτε τώρα, το ΟΧΙ του ελληνικού λαού» είναι ο τίτλος της κομμουνιστικής l'Humanite που καλύπτει το πρωτοσέλιδό της, με φόντο ένα πλήθος και ανυψωμένες γροθιές με γραμμένο το όχι σε ελληνικά και γαλλικά.

Humanite

Πρωτοσέλιδος το σαρωτικό «όχι» του ελληνικού λαού και στη βαυαρική Sueddeutsche Zeitung: «Οι Έλληνες απέρριψαν τη λιτότητα» γράφει ο τίτλος ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται πως «οι (ευρωπαϊκές) αρχές φοβούνται αναταραχή και προετοιμάζουν σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Sueddeutsche

Στη διαδικτυακή έκδοσή της η εφημερίδα Tagesspiegel παρουσιάζει έναν άνδρα να πανηγυρίζει και διερωτάται: «Έρχεται τώρα το Grexit?». Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα ψήφισε κατά του σχεδίου λιτότητας των Βρυξελλών με σαφές προβάδισμα. Αλλά τι ακολουθεί τώρα; Οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα;».

Tagesspiegel

Σχετικές ειδήσεις