ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνή ΜΜΕ: Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Διεθνή ΜΜΕ: Η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα

Με δημοσιεύματά τους τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ότι απόψε (07/07/2015) το βράδυ δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στην Αθήνα για να παρουσιάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων στους ηγέτες της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδα Financial Times, στο γνωστό της ύφος, αξιωματούχοι της ευρωζώνης τόνισαν ότι οι ηγέτες δεν είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη στην έκτακτη σύνοδο των Βρυξελλών, παρά την ελληνική αισιοδοξία και τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων ηγετών.

Η ΕΚΤ ίσως ζητήσει από τους ηγέτες της ευρωζώνης να εγγυηθούν για τη χρήση του ελληνικού χρέους ως εχέγγυου για τη διατήρηση της ρευστόητας, την ώρα που οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως την Τετάρτη, τουλάχιστον.

Η Ευρωζώνη προσπαθεί να βρει απάντηση στο ελληνικό δημοψήφισμα, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζει η εφημερίδα, έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους και εκτοξεύουν αλληλοκατηγορίες για το πώς να απαντησουν στη συντριπτική απόρριψη της λιτότητας στο δημοψήφισμα της Κυριακής. «Καθώς οι ηγέτες της ευρωζώνης ετοιμάζονται για τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων βρίσκονταν στα χαρακώματα. Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ανυπομονούν για συμφωνία, ενώ η Γερμανία, η Κομισιόν και οι χώρες της βόρειας Ευρώπης δείχνουν πρόθυμοι να αφήσουν την Ελλάδα να ανησυχεί και να την προσγειώσουν στην πραγματικότητα των κλειστών τραπεζών, της έλλειψης ρευστού και της απομόνωσης, μετά την ευφορία του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος».

Το BBC αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να παρουσιάσει τις νέες ελληνικές προτάσεις, τη στιγμή που η αγωνία σε όλη την Ευρώπη έχει φτάσει στο «κόκκινο».

Το Bloomberg σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι η «Μέρκελ προειδοποιεί την Ελλάδα ότι ο χρόνος τελειώνει για να σώσει τη θέση της στο ευρώ.»

Tο Der Spiegel σημειώνει ότι «για πρώτη φορά από τότε που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας αποφάσισε να γίνει ηγέτης και όχι απλώς ο πρόεδρος ενός αριστερού κόμματος», ενώ το δημοψήφισμα τον ενίσχυσε.

Σχετικές ειδήσεις