ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με την εντολή του λαού, συναίνεση και προτάσεις η κυβέρνηση

Στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής με την εντολή του λαού, συναίνεση και προτάσεις η κυβέρνηση

Με δυνατά διαπραγματευτικά χαρτιά της το ηχηρό «Όχι» του 62% του ελληνικού λαού, τη συναίνεση των κομμάτων -πλην του ΚΚΕ- της αντιπολίτευσης για βιώσιμη λύση και νέες προτάσεις προσέρχονται σήμερα (07/07/2015) στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσδοκώντας ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία και οι εκπρόσωποι των θεσμών θα επιδείξουν -αυτή τη φορά- την αναγκαία πολιτική βούληση και τον ρεαλισμό για έναν συμβιβασμό επωφελή τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη.

ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΤΙΣ 14:00 ΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΣΤΙΣ 19:00 Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ

Στις 14:00 (ώρα Ελλάδος) θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και στις 19:00 συγκαλείται η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της ευρωζώνης.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). «To Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας», επισημαίνουν πηγές της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης, παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του πρόεδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα. «Σε συνέχεια του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, πιστεύω πως πρέπει να συναντηθούμε επειγόντως στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο για να συζητήσουμε την κατάσταση και τις πιθανές λύσεις», αναφέρει ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ σε επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα «σοβαρές» και «συγκεκριμένες» προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Πάντως, η όποια θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αντανακλά και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, με βάση τις οποίες προκήρυξε και το δημοψήφισμα της Κυριακής. Δηλαδή, ότι δεν θα υπογράψει ένα ακόμα μνημόνιο, το οποίο θα έχει επίφαση δικαιοσύνης, όμως θα συνεχίζει να πλήττει κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία του ελληνικού λαού, ο τουρισμός, οι μισθοί και οι συντάξεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο, επισημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα πρέπει να περιλαμβάνει «αυστηρούς όρους», παρόμοιους που εκείνους τους οποίους περιείχαν οι προηγούμενες συμφωνίες, παρότι η Ελλάδα απέρριψε αυτούς τους όρους στο χθεσινό δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες.

Νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε δηλώσει από τις Βρυξέλλες ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα καθιστά ακόμα πιο περίπλοκη την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα, διότι αναμένει να λάβει τη σχετική εντολή από το Eurogroup.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να μιλήσει για την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τα σημεία – «κλειδιά» που θα ξεκλειδώσουν τη διαπραγμάτευση

Με τις τράπεζες κλειστές και με επιβολή capital controls, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος», αλλά έχοντας στη φαρέτρα της δύο νέα πολύ ισχυρά όπλα.

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι πρόκειται για συνομιλίες σε μια νέα βάση και ξεκαθαρίζουν πως και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου που επικαλείται η ΕΡΤ, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει ορισμένα «σημεία κλειδιά».

Αναλυτικά:

  • Να παραμείνει η έκπτωση 30% στο ΦΠΑ στα νησιά
  • Να μην ισχύσει στο 100% η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις
  • Αντικατάσταση του ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων εντός του 2015
  • Κατάργηση φόρου υπέρ τρίτων μέχρι το τέλος του 2019Έρχεται σε πρώτο πλάνο το ζήτημα του χρέους.

Αυτές και άλλες προτάσεις θα παρουσιαστούν πρώτα στο Eurogroup από τον νέο υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, αλλά και από τον Αλ. Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής.

Σχετικές ειδήσεις