ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο 24 κατηγορουμένους για τη Σφαγή του Σπάιχερ

Ιράκ: Δικαστήριο καταδικάζει σε θάνατο 24 κατηγορουμένους για τη Σφαγή του Σπάιχερ

Ιρακινό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο δι' απαγχονισμού 24 κατηγορούμενους για τη σφαγή από τζιχαντιστές και συμμάχους τους εκατοντάδων νεοσυλλέκτων, στην πλειονότητά τους σιιτών, στο Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης.Το κεντρικό ποινικό δικαστήριο αποφάσισε την επιβολή της θανατικής ποινής σε 24 από τους 28 κατηγορούμενους για τη σφαγή του Σπάιχερ (από το όνομα της στρατιωτικής βάσης απ' όπου τα θύματα είχαν απαχθεί πριν εκτελεστούν).

Ύστερα από συσκέψεις, το δικαστήριο έκρινε ότι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν ήταν αρκετά για να καταδικάσουν τους 24 κατηγορούμενους, δήλωσε ο δικαστής. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα εκτελεστούν δι απαγχονισμού.

Οι 24 άνδρες αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή στη σφαγή που διαπράχθηκε τις πρώτες ημέρες μιας μεγάλης επιχείρησης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Τον Ιούνιο του 2014 ένοπλα μέλη του ΙΚ και άνδρες που είχαν διασυνδέσεις με την εξτρεμιστική οργάνωση απήγαγαν εκατοντάδες νεοσύλλεκτους που είχαν συγκεντρωθεί στην στρατιωτική βάση, η οποία βρίσκεται στα βόρεια όρια του Τικρίτ. Στη συνέχεια τους εκτέλεσαν έναν προς έναν, σύμφωνα με τις εικόνες που οι τζιχαντιστές έδωσαν στη δημοσιότητα, οι οποίες προκάλεσαν οργή και αποτροπιασμό κυρίως στη σιιτική κοινότητα.

Ορισμένα πτώματα ερρίφθησαν στον ποταμό Τίγρη, που διασχίζει το Τικρίτ, ενώ τα περισσότερα θύματα τάφηκαν σε ομαδικούς τάφους στα περίχωρα.

Στις 10 Ιουνίου οι αρχές ανακοίνωσαν ότι έγινε η εκταφή περίπου 600 σορών από ομαδικούς τάφους του Τικρίτ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στη "σφαγή του Σπάιχερ" έως 1.700 άνθρωποι φέρεται να εκτελέστηκαν. Πρόκειται για μια από τις ωμότερες ενέργειες του ΙΚ, της οργάνωσης που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία.

Σχετικές ειδήσεις