ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού Πόντα για διαφθορά

Ρουμανία: Έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού Πόντα για διαφθορά

Ποινική έρευνα για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρημάτων διεξάγεται σε βάρος του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα σχετικά με γεγονότα που ανάγονται στην εποχή που ήταν δικηγόρος, ανακοινώθηκε από τη ρουμανική εισαγγελία που ερευνά υποθέσεις διαφθοράς (DNA).

Οι εισαγγελείς έθεσαν επίσης υπό κατάσχεση ένα μέρος της περιουσίας του πρωθυπουργού ώστε να καταστεί δυνατό, σε περίπτωση που χρειασθεί, να αντισταθμισθεί η ζημιά που προκάλεσε στο κράτος, πρόσθεσε η εισαγγελία.
Ο 42χρονος Πόντα μετέβη το πρωί στην έδρα της DNA για να καταθέσει στους εισαγγελείς.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις τους, υποστηρίζοντας ότι περιμένει το πόρισμα μιας λογιστικής έρευνας από εμπειρογνώμονες, η οποία ζητήθηκε από τη δικαιοσύνη.
Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για "17 αδικήματα πλαστογραφίας, συνέργειας σε φοροδιαφυγή και ξεπλύματος χρημάτων" αναφορικά με πράξεις που ανάγονται στην περίοδο 2007-2011, όταν ήταν δικηγόρος.
Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι δέχθηκε το ισόποσο των 55.000 ευρώ από έναν οικείο του, τον Νταν Σόβα, που ήταν τότε κι αυτός δικηγόρος και με τον οποίο είχε υπογράψει ένα συμβόλαιο συνεργασίας.
Για να δικαιολογήσει το ποσό αυτό, το οποίο έλαβε σε πολλές μηνιαίες δόσεις, φέρεται ότι το 2011 συνέταξε 17 τιμολόγια, στα οποία δήλωνε ψευδώς ότι εργάσθηκε για λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου του Σόβα.
Ο Πόντα κατηγορείται επίσης για σύγκρουση συμφερόντων κατά την άσκηση των πρωθυπουργικών καθηκόντων του επειδή διόρισε υπουργό δύο φορές τον Νταν Σόβα, το 2012 και μετά το 2014.
Ωστόσο η DNA δεν μπόρεσε να ασκήσει διώξεις σε βάρος του για την πτυχή αυτή, καθώς το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχεί ο συνασπισμός του Πόντα, αρνήθηκε να άρει την ασυλία του.

Σχετικές ειδήσεις