ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Η κυβέρνηση απορρίπτει απαίτηση για δημοψήφισμα κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα

Αυστρία: Η κυβέρνηση απορρίπτει απαίτηση για δημοψήφισμα κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα

Η αυστριακή κυβέρνηση απορρίπτει απαίτηση της Ακροδεξιάς για δημοψήφισμα κατά της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, δια στόματος τόσο του καγκελάριου και αρχηγού των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, όσο και του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, απέρριψε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Αυστρία με θέμα το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, που απαιτεί εκ νέου ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του μεγαλύτερου της αντιπολίτευσης.

Ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της Ολομέλειας της Αυστριακής Βουλής, την ερχόμενη Παρασκευή, για να δώσει "πράσινο φως" σε περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, οι Βέρνερ Φάιμαν και Ράινχολντ Μιτερλένερ τόνιζαν πως η αρμοδιότητα στη λήψη αποφάσεων για ένα τέτοιο θέμα βρίσκεται στη Βουλή, καθώς η Αυστρία είναι μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία.

Ο Στράχε (ΣΣ του οποίου το κόμμα εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως πρώτη πολιτική δύναμη με ποσοστό έως και 28%) επανέλαβε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τη θέση του, υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ζητώντας ταυτόχρονα επιτακτικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για διακοπή κάθε περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα.

"Προτού γίνει έμβασμα έστω και ενός λεπτού του ευρώ στην Ελλάδα, θα πρέπει να ερωτηθούν οι Αυστριακοί", τόνισε χαρακτηριστικά ο Στράχε, δηλώνοντας σίγουρος ότι η πλειοψηφία θα απαντούσε αρνητικά σε ένα δημοψήφισμα, και ανακοινώνοντας ότι στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή, το κόμμα του θα επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, ο Στράχε τόνισε ότι και με αυτή τη συμφωνία συνεχίζεται στην πραγματικότητα να βοηθούνται μόνον οι τράπεζες και οι κερδοσκόποι και όχι ο ελληνικός λαός.

Την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης για το πακέτο βοήθειας του ΕΜΣ προς την Ελλάδα, θα υπερψηφίσουν κατά την Ολομέλεια της Παρασκευής, τόσο τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και Λαϊκό, όπως επίσης οι Πράσινοι της αντιπολίτευσης, των οποίων η αρχηγός Εύα Γκλαβίσνικ ανακοίνωσε σήμερα ως "προσεκτικά θετική" τη στάση του κόμματός της στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Τα άλλα δύο κόμματα της αυστριακής Βουλής, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και το κόμμα του εκκεντρικού Αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου Φρανκ Στρόναχ, "Ομάδα Στρόναχ", ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν μια νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις