ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα για πυρηνικό πρόγραμμα: «Θα πρέπει να επωφεληθούμε της ευκαιρίας»

Ομπάμα για πυρηνικό πρόγραμμα: «Θα πρέπει να επωφεληθούμε της ευκαιρίας»

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη σημερινή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μια ευκαιρία από την οποία αξίζει κανείς να επωφεληθεί και προειδοποίησε το Κογκρέσο ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα εμποδίσει την επιτυχή εφαρμογή της.

Ο Ομπάμα, ο οποίος έκανε δηλώσεις από τον Λευκό Οίκο, υπογράμμισε πως με τη συμφωνία κλείνει κάθε δρόμος που θα μπορούσε να πάρει το Ιράν για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η συμφωνία οικοδομήθηκε πάνω στην επαλήθευση, όχι την εμπιστοσύνη, τόνισε προσθέτοντας ότι θα ήταν "ανεύθυνο" να απορριφθεί.

Ο Aμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως η συμφωνία δεν επιλύει όλες τις διαφορές ανάμεσα στη χώρα του και το Ιράν και επισήμανε πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα θέματα.
Παρά τις διαφορές αυτές, ο Ομπάμα δήλωσε πως η συμφωνία είναι μια ευκαιρία για αλλαγή στην περιοχή.

"Η συμφωνία αυτή προσφέρει μια ευκαιρία για να κινηθούμε σε μια νέα κατεύθυνση", δήλωσε ο Ομπάμα. "Θα πρέπει να επωφεληθούμε".

Η συμφωνία αντιπροσωπεύει για τον Ομπάμα μια νίκη στην εξωτερική πολιτική. Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επικριθεί το 2008 ως υποψήφιος για την προεδρία επειδή πρότεινε να απλώσουν οι ΗΠΑ το χέρι στους εχθρούς τους.

Μογκερίνι: Η συμφωνία του Ιράν με την Ομάδα 5+1 βοηθά να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι ανακοίνωσε επίσημα σήμερα πως το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις κατέληξαν σε μία συμφωνία που επιβάλλει περιορισμούς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.

"Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να ανακοινώσουμε ότι έχουμε καταλήξει σε μία συμφωνία για το πυρηνικό ζήτημα του Ιράν", δήλωσε η Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου. "Είναι μία ιστορική μέρα... επειδή δημιουργήσαμε τους όρους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και για το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη σχέση μας".

Νωρίτερα η Μογκερίνι είχε δηλώσει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Βιένη αφορά κάτι περισσότερο από το πυρηνικό ζήτημα.
"Είναι μία απόφαση που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για ένα νέο κεφάλαιο στις διεθνείς σχέσεις και δείχνει πως η διπλωματία, ο συντονισμός, η συνεργασία μπορούν να υπερβούν δεκαετίες εντάσεων και αντιπαραθέσεων", είπε.

"Νομίζω πως αυτό είναι ένα σημάδι ελπίδας για ολόκληρο τον κόσμο".

Σχετικές ειδήσεις