ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία - Π. Σπίγκελ: Το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα

Συμφωνία - Π. Σπίγκελ: Το ΔΝΤ θέλει να αποχωρήσει από το πρόγραμμα

Ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ κάνει λόγο για την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

«Το πιο ισχυρό σήμα ότι μπορεί να αποχωρήσει από το νέο ελληνικό πρόγραμμα έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποστηρίζοντας σε εμπιστευτική ανάλυση ότι το χρέος της χώρας είναι εκτός ελέγχου και οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν μπορούν να επιτευχθούν», αναφέρει ο Σπίγκελ, ενώ δημοσίευσε και σχετικό μήνυμα στο Twitter.

Σε ένα ενημερωτικό σημείωμα τριών σελίδων, που στάλθηκε στις αρχές της Ε.Ε. το Σαββατοκύριακο και είναι στα χέρια των Financial Times, το ΔΝΤ αναφέρει πως η πρόσφατη αναταραχή στην ελληνική οικονομία θα οδηγούσε το χρέος κοντά στο 200% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια. Στο ξεκίνημα της κρίσης της ευρωζώνης, το χρέος της Ελλάδας βρισκόταν στο 127% του ΑΕΠ.

Το ενημερωτικό σημείωμα υποστηρίζει ότι μόνο μέσω μιας μεγάλης ελάφρυνσης του χρέους –στην οποία αντιτίθενται σθεναρά αξιωματούχοι της ευρωζώνης - θα μπορούσε η Ελλάδα να δει το χρέος της να υποχωρεί σε επίπεδα που θα της επέτρεπαν να επιστρέψει στις αγορές.

«Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο μέσω ελάφρυνσης του χρέους που πηγαίνει πολύ πέρα από ότι ήταν διατεθειμένη να εξετάσει ως τώρα η Ευρώπη» αναφέρεται στο σημείωμα.

Σχετικές ειδήσεις