ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Δέχεται επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στους Ουιγούρους

Κίνα: Δέχεται επικρίσεις για τη στάση της απέναντι στους Ουιγούρους

Ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ της Κινεζικής κρατικής τηλεόρασης παρουσίασε μέλη της εθνοτικής ομάδας των Ουιγούρων, που επαναπατρίστηκαν βιαίως μετά την διαφυγή τους από την χώρα, να επιστρέφουν σε έναν επίγειο παράδεισο.Η κίνηση αυτή έχει ένα στόχο. Να εμποδίσει τα μέλη της εθνοτικής ομάδας από το να διαφύγουν από τη χώρα. Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες μέλη της μεγάλης μουσουλμανικής μειονότητας έχουν φύγει από την Κίνα τα τελευταία χρόνια, περνώντας παράνομα στην νοτιοανατολική Ασία, πριν συνεχίσουν την πορεία τους για την Τουρκία.

Το ρεπορτάζ της κεντρικής Κινεζικής τηλεόρασης, που προβλήθηκε την Παρασκευή, παρουσίασε δύο αγρότες Ουιγούρους στην δυτική επαρχία Σιντζιάνγκ να επιστρέφουν σε μια ήσυχη ζωή στην Κίνα. Ένας εξ αυτών, αγρότης με παραγωγές φρούτων, εμφανιζόταν να φροντίζει το περιβόλι του και να λέει πως διέφυγε από την χώρα επειδή ήταν μπερδεμένος και άμυαλος.

Ο θρησκευτικός εξτρεμισμός με επηρέασε, δήλωσε ο αγρότης, που παρουσιάστηκε με το όνομα Μεξμούτ. Η κυβέρνηση επιδοκιμάζει τις νόμιμες θρησκευτικές μας δραστηριότητες πάρα πολύ, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τοπική αστυνομία ανακάλυψε πως εξαναγκάστηκε να φύγει και εξαπατήθηκε.

Ο Ντίλξαν Ράξιτ, εκπρόσωπος της εξόριστης οργάνωσης των Ουιγούρων, του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ουιγούρων (WUC) χαρακτήρισε το ρεπορτάζ ως εργαλείο προπαγάνδας.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την τηλεόραση για να υποκινήσει τους Κινέζους πολίτες σε ανταγωνισμό με τους Ουιγούρους επειδή οι πολιτικές της οδήγησαν σε μια πραγματικότητα με ανθρώπους να δραπετεύουν από τη χώρα, δήλωσε. Εκπρόσωποι της κυβέρνησης δεν εντοπίστηκαν άμεσα για να κάνουν κάποιο σχόλιο.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν πως παρόμοιοι μετανάστες δραπετεύουν κυρίως από εθνοτική βία στην Σιντζιάνγκ και από τους ελέγχους που ασκούν οι κινεζικές αρχές στην θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Εκατοντάδες έχουν πεθάνει σε αναταραχές στην Σιντζιάνγκ τα τελευταία τρία χρόνια, με το Πεκίνο να κατηγορεί ισλαμιστές μαχητές.

Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε καταστολή στην Σιντζιάνγκ και υποστηρίζει πως πολλοί από αυτούς που φεύγουν είναι εξτρεμιστές που ελπίζουν να προσχωρήσουν σε τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και την Συρία.
Παράλληλα, οι αρχές της Κίνας ανέφεραν πως μερικοί από τους 109 Ουιγούρους που απελάθηκαν από την Ταϊλάνδη και στάλθηκαν πίσω στην Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια.

Σχετικές ειδήσεις