ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ικανοποιημένες με τη τη συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Ικανοποιημένες με τη τη συμφωνία ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, χαιρέτισαν τη συμφωνία ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες (17/07), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας για τη συνάντηση, ο Ομπάμα και ο Τζουμπέιρ συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την "περαιτέρω βελτίωση της στενής και μακρόχρονης εταιρικής σχέσης" των δύο κρατών και σχετικά με μέτρα για να αυξηθεί η ασφάλεια της Σαουδικής Αραβίας.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ διευκρίνισε σε δηλώσεις του ότι οι στρατιωτικές επιλογές παραμένουν διαθέσιμες σε ό,τι αφορά το Ιράν αλλά η κυβέρνηση Ομπάμα επιδιώκει να διευθετηθεί το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μέσω της διπλωματίας.

Ο Έρνεστ τόνισε ότι η συμφωνία με το Ιράν θα βελτιώσει στην πραγματικότητα τις επιλογές που διαθέτει η Ουάσινγκτον για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν η Τεχεράνη παραβιάσει τα συμφωνηθέντα. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η συμφωνία προσφέρει την ευκαιρία στις ΗΠΑ να αποκτήσουν καλύτερη ενημέρωση για τις ιρανικές δραστηριότητες.

Ο Έρνεστ παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα δίνει προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υπηκόων των ΗΠΑ οι οποίοι κρατούνται από τις ιρανικές αρχές.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εάν το αμερικανικό Κογκρέσο απορρίψει τη συμφωνία με το Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα μπορεί να συνεχίσει τις πυρηνικές της δραστηριότητες ατιμωρητί. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση είναι βέβαιη πως η συμφωνία έχει τη σθεναρή υποστήριξη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σχετικές ειδήσεις