ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ύποπτοι για εμπλοκή στην απόδραση βαρόνου των καρτέλ

Μεξικό: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ύποπτοι για εμπλοκή στην απόδραση βαρόνου των καρτέλ

Επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη μεξικανική φυλακή υψίστης ασφαλείας του Αλτιπλάνο, από όπου απέδρασε ο βαρόνος των ναρκωτικών Χοακίν "Ελ Τσάπο" Γκουσμάν (φωτό), αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και προφυλακίστηκαν, όπως ανακοινώθηκε από τις μεξικανικές Αρχές.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, 22 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της φυλακής, είχαν τεθεί προληπτικά υπό κράτηση την περασμένη Κυριακή, καθώς οι Αρχές επιδιώκουν να διακριβώσουν εάν ο Γκουσμάν, ο πανίσχυρος αρχηγός του καρτέλ της Σιναλόα, είχε συνεργούς μέσα στη φυλακή.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους επτά σωφρονιστικούς υπαλλήλους εξ αυτών που είχαν τεθεί αρχικά υπό κράτηση, οι οποίοι "μετήχθησαν σε ένα ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης", δήλωσε μια δικαστική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν είναι γνωστό μέχρι στιγμής εάν ανάμεσά τους βρίσκεται και ο διευθυντής της φυλακής.

Χρειάστηκαν 18 λεπτά στους φύλακες του σωφρονιστικού καταστήματος του Αλτιπλάνο για να πάνε στο κελί του Γκουσμάν και να σημάνουν συναγερμό, αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Μιγκέλ Άνχελ Οσόριο Τσονγκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Εικόνες από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα από τη μεξικανική κυβέρνηση απεικονίζουν τον "Ελ Τσάπο" να βηματίζει μέσα στο κελί του πριν κρυφτεί πίσω από το χώρισμα του ντους κι εξαφανιστεί.

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε επίσης ένα βίντεο που δείχνει το εσωτερικό μιας σήραγγας όπου διακρίνεται ένα σύστημα σιδηροτροχιάς πάνω στην οποία βρίσκεται ένα όχημα με ένα μεταλλικό δοχείο που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υλικού, με το οποίο πιστεύεται ότι διέφυγε ο Γκουσμάν.

Αυτή είναι η δεύτερη απόδραση του "Ελ Τσάπο" από τις μεξικανικές φυλακές μέσα σε 14 χρόνια. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται σημαντικό πλήγμα για την κυβέρνηση του προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, η οποία μετά την ανάδειξή της στην εξουσία είχε καταγράψει αρκετές επιτυχίες στις προσπάθειες αντιμετώπισης της δράσης των καρτέλ των ναρκωτικών.

Σχετικές ειδήσεις