ΚΟΣΜΟΣ

Τη συνέλαβαν για οδική παράβαση και τρεις μέρες μετά βρέθηκε νεκρή στο κελί της (video)

Τη συνέλαβαν για οδική παράβαση και τρεις μέρες μετά βρέθηκε νεκρή στο κελί της (video)

Οι αρχές του Τέξας έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τη σύλληψη μιας άοπλης νεαρής μαύρης από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια οδικού ελέγχου, ενώ έρευνα διεξάγεται ήδη για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου της γυναίκας κατά τη διάρκεια της κράτησής της.

Η δημοσιοποίηση αυτών των εικόνων από το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία του Τέξας, πραγματοποιείται μεσούσης της αντιπαράθεσης για τη χρήση υπερβολικής βίας από την αστυνομία στις ΗΠΑ και τη βία που ασκούν λευκοί αστυνομικοί σε βάρος Αφροαμερικανών.

Οι αρχές είχαν δηλώσει αρχικά ότι ο θάνατος της 28χρονης Σάντρα Μπλαντ, που επήλθε στις 13 Ιουλίου στη φυλακή της κομητείας Γουόλερ, έμοιαζε κατά τα φαινόμενα με αυτοκτονία με απαγχονισμό.

Οι εικόνες της σύλληψής της προέρχονται από την ενσωματωμένη κάμερα στο όχημα του λευκού αστυνομικού, ο οποίος αρχικά σταμάτησε τη νεαρή γυναίκα, επιπλήττοντάς της ότι δεν είχε βγάλει φλας, ενώ άλλαζε λωρίδα κυκλοφορίας.

Οι τόνοι ανεβαίνουν τότε μεταξύ του αστυνομικού και της οδηγού. Η νεαρή γυναίκα αρνείται να βγει από το αυτοκίνητό της. Ο αστυνομικός κραδαίνει κάτι που μοιάζει με taser, στη συνέχεια βγάζει δια της βίας τη γυναίκα από το αυτοκίνητό της, πριν της περάσει χειροπέδες.

Το περιστατικό συνεχίζεται κοντά στο αυτοκίνητο, αλλά εκτός του οπτικού πεδίου της κάμερας, ενώ ακούγονται κραυγές και ύβρεις της γυναίκας που κατηγορεί τον αστυνομικό ότι της χτύπησε το κεφάλι στο έδαφος.

Ο αστυνομικός κατηγορεί τη γυναίκα ότι τον χτύπησε και ότι προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή της.

"Νομίζω ότι οποιοσδήποτε είδε αυτό το βίντεο συμφωνεί μαζί μου ότι η Σάντρα Μπλαντ δεν έπρεπε να συλληφθεί", αντέδρασε ο Ρόις Γουέστ, δημοκρατικός Αφροαμερικανός, μέλος της Γερουσίας του Τέξας.

Ο Νταν Πάτρικ, ανώτερος αξιωματούχος στο Τέξας, χαρακτήρισε την υπόθεση "τραγωδία", τονίζοντας: "Έχασε τη ζωή της στη φυλακή, σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθούμε".

Η νεαρή γυναίκα η οποία, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είχε τεθεί υπό κράτηση για επίθεση σε εκπρόσωπο των δυνάμεων της τάξης, βρέθηκε νεκρή στο κελί της τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της.

Συγγενείς της δήλωσαν ότι η Σάντρα, που μετέβαινε στο Τέξας για μια συνέντευξη για δουλειά, ουδέποτε είχε δείξει αυτοκτονικές τάσεις. Η κηδεία της θα τελεστεί το Σάββατο στο Ιλινόι, την πολιτεία από την οποία καταγόταν, ανακοίνωσε ο δικηγόρος τους.

Ο αστυνομικός που διακρίνεται στο βίντεο μετά το περιστατικό τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σε αναφορά τονίζει ότι έκανε χρήση βίας αφότου η νεαρή γυναίκα τον είχε σπρώξει και τον είχε χτυπήσει στη δεξιά κνήμη.
Κατά τη διάρκεια του βίντεο, ακούγεται η Σάντρα Μπλαντ να διαμαρτύρεται ότι πάσχει από επιληψία. Μια αστυνομικός που έφθασε στο σημείο της απαντά: "Θα έπρεπε να το είχατε σκεφτεί αυτό πριν προβάλετε αντίσταση" κατά τη σύλληψη.

Σχετικές ειδήσεις