ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Επέζησε η γυναίκα σύμβολο της επίθεσης στο Σουρούτς – «Έπεσε» το Twitter (photo)

Τουρκία: Επέζησε η γυναίκα σύμβολο της επίθεσης στο Σουρούτς – «Έπεσε» το Twitter (photo)

Ένα από τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας στο Σουρούτς της Τουρκίας, μια νεαρή γυναίκα που φωτογραφήθηκε ξαπλωμένη να κρατάει το χέρι της νεκρής φίλης της, λίγα λεπτά μετά την έκρηξη, επέζησε και έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης για νοσηλεία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet.

Η φωτογραφία των δύο γυναικών (gallery) έκανε το γύρο του κόσμου, ιδίως μέσα από τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης. Η μία από αυτές κείτεται νεκρή, ενώ η άλλη έχει ανασηκώσει λίγο το κεφάλι και κρατά σφιχτά το χέρι της φίλης της. Και οι δύο είναι αιμόφυρτες, καλυμμένες με συντρίμμια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η 27χρονη παιδίατρος Τζάγκλα Σεβέν, η γυναίκα που προσπαθεί να ανασηκωθεί, επέζησε παρά τα πολλαπλά τραύματά της.

«Είχε περισσότερα από εκατό θραύσματα στο σώμα της. Η καρδιά της σταμάτησε. Της μεταγγίσαμε 14 μονάδες αίμα πριν την βγάλουμε από το μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης» ενημέρωσε ένας από τους γιατρούς που την ανέλαβαν, ο Μεχμέτ Γιαζάρ.

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, η Τζάγκλα μεταφέρθηκε αναίσθητη σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης Ουρσού, κοντά στη Σουρούτς. Από εκεί μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, όπου μάλιστα έκανε πρόσφατα την ειδικότητά της.

Ο Δρ. Ενβέρ Νταγίογλου, ο οποίος τη συνόδευσε μέχρι την Κωνσταντινούπολη, διευκρίνισε ότι η 27χρονη θα χρειαστεί μακροχρόνια νοσηλεία, όμως η κατάστασή της δεν θεωρείται πλέον κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή, την οποία οι τουρκικές αρχές αποδίδουν στο Ισλαμικό Κράτος.

Τα περισσότερα από τα θύματα είχαν συγκεντρωθεί στο Σουρούτς με σκοπό να φύγουν για το Κομπάνι της Συρίας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της πόλης που ισοπεδώθηκε στις μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων μαχητών, οι οποίοι την υπερασπίζονταν.

Η δικαιοσύνη απαγόρευσε τη δημοσίευση στο διαδίκτυο φωτογραφιών ή βίντεο από την επίθεση

Στο μεταξύ, Τούρκος δικαστής απαγόρευσε τη δημοσίευση σε ιστοσελίδες στο Διαδίκτυο, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών και βίντεο από την επίθεση αυτοκτονίας που αποδόθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και πραγματοποιήθηκε προχθές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Δικαστική απόφαση απαγορεύει την πρόσβαση σε εικόνες από την επίθεση στο Twitter», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Το μέτρο αυτό, το οποίο αποφασίσθηκε έπειτα από αίτημα της εισαγγελίας και αφορά πολλές φωτογραφίες και βίντεο που γυρίστηκαν αμέσως μετά την επίθεση, προκάλεσε καθυστερήσεις κυρίως στο δίκτυο του Twitter, ενώ ορισμένοι χρήστες του Μέσου κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να δήλωσαν ότι δεν είχαν καθόλου πρόσβαση.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με το Twitter στην προσπάθεια να επιλύσουμε το πρόβλημα», διευκρίνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο καμικάζι που ταυτοποιήθηκε ως ένας 20χρονος Τούρκος, ανατινάχθηκε τη Δευτέρα στον κήπο ενός πολιτιστικού κέντρου στη Σουρούτς (νότια), προκαλώντας 32 νεκρούς και περίπου εκατό τραυματίες, εν μέσω μία ομάδας νεαρών υποστηρικτών της κουρδικής υπόθεσης που ήθελαν να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση του Κομπάνι.

Εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, η ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2002 στην Τουρκία, βάζει συχνά στόχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τους χρήστες τους.

Στις αρχές του 2014, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε διατάξει πολλές φορές την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του Twitter, του Facebook ή του YouTube που κατηγορούνταν κυρίως ότι διαδίδουν κατηγορίες για διαφθορά ατόμων του περιβάλλοντός του.

Τον Μάρτιο, το τουρκικό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια διάταξη που επιτρέπει στην κυβέρνηση να μπλοκάρει μία ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο χωρίς απόφαση της δικαιοσύνης, ένα μέτρο το οποίο ακυρώθηκε ωστόσο μερικούς μήνες αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο στο όνομα της προστασίας των ελευθεριών…

Σχετικές ειδήσεις