ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στο τελικό στάδιο το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

ΗΠΑ: Στο τελικό στάδιο το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

Στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας ενός σχεδίου για το κλείσιμο της στρατιωτικής φυλακής των ΗΠΑ, στον Κόλπο Γκουαντάναμο της Κούβας, βρίσκεται ο Λευκός Οίκος.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ δήλωσε πως η κυβέρνηση ελπίζει να υπερβεί την αντίσταση που προβάλλουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, οι οποίοι θέτουν εμπόδια στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να κλείσει την φυλακή, κάτι που αποτελούσε προτεραιότητά του όταν αναλάμβανε τα καθήκοντα του το 2009.

Σημειώνεται ότι η φυλακή αυτή είναι το επίκεντρο καταγγελιών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του εικονικού πνιγμού κρατουμένων που ανακρίνονταν, ενώ ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει πως χρησιμοποιείται ως όργανο προπαγάνδας από εξτρεμιστικές οργανώσεις για τη στρατολόγηση στον πόλεμο κατά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, η Σούζαν Ράις, συναντήθηκε πρόσφατα με τον υπουργό Άμυνας Ας Κάρτερ, παρουσιάζοντάς του υπόμνημα στο οποίο αναφερόταν ότι έχει 30 ημέρες προθεσμία για να πάρει αποφάσεις όσον αφορά στη μεταγωγή των κρατουμένων εκτός του Γκουαντάναμο.

Η εφημερίδα, ωστόσο, ανέφερε πως ο Κάρτερ δεν δεσμεύτηκε για συγκεκριμένη ημερομηνία μεταγωγής των 116 κρατουμένων που παραμένουν σήμερα στη φυλακή.

Από την πλευρά του, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο Κλίφορντ Σλόουν δήλωσε στους δημοσιογράφους πως είναι πια καιρός να αρθούν οι περιορισμοί του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου που εμποδίζουν το κλείσιμο της φυλακής.

«Πιστεύω πως πρέπει να ολοκληρώσουμε τη δουλειά αίροντας τους παράλογους περιορισμούς του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου», δήλωσε ο Σλόουν σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, που δόθηκε σε δικηγορική εταιρία στην Ουάσιγκτον. «Είναι ιδιαίτερα ατυχές, κατά την άποψη μου, ότι το κλείσιμο των φυλακών του Γκουαντάναμο έχει μετατραπεί σε ένα κομματικό ζήτημα ως επί το πλείστον», υπογράμμισε.

Οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ισχυρίζονται, πάντως, πως η μεταγωγή των κρατούμενων του Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες, μπορεί τελικά να οδηγήσει στην απελευθέρωση τους, ενώ ίσως απειλήσουν ξανά τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, έχουν προβεί σε ενέργειες για να αποτρέψουν την μεταφορά των φυλακισμένων σε φυλακές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Ο Έρνεστ δήλωσε, τέλος, πως ο Λευκός Οίκος θα κοινοποιήσει το σχέδιο στους βουλευτές, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων