ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αποτροπιασμός για τις επιδρομές εναντίον αμάχων

Συρία: Αποτροπιασμός για τις επιδρομές εναντίον αμάχων

Τον αποτροπιασμό του προς τη Δαμασκό για τις επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Συρία εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Στέφεν O' Μπράιαν, μία ημέρα μετά τις αεροπορικές επιδρομές των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις οποίες τουλάχιστον 96 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους.

«Νιώθω αποτροπιασμό για την παντελή έλλειψη σεβασμού προς τις ζωές των αμάχων σε αυτήν τη σύγκρουση», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψής του στη Συρία.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε συντετριμμένος «μετά τις πληροφορίες για τις αεροπορικές επιδρομές που προκάλεσαν δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μεταξύ των αμάχων, στην καρδιά της πόλης Ντούμα, μιας πολιορκούμενης περιοχής της Δαμασκού».

Σειρά αεροπορικών επιδρομών των κυβερνητικών δυνάμεων είχε στόχο χθες λαϊκή αγορά στην Ντούμα, προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 96 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 240 μεταξύ των αμάχων, σε μία από τις πλέον αιματηρές επιθέσεις από την αρχή του πολέμου τον Μάρτιο του 2011. Ο Μπράιαν, ο οποίος ήταν στην πρωτεύουσα της Συρίας την ώρα που πραγματοποιούνταν οι επιδρομές, απηύθυνε έκκληση προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές να «προστατεύσουν τους άμαχους και να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

«Ο απολογισμός αυξήθηκε σε 96 νεκρούς, ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά», ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης πολλών βαριά τραυματιών.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην Ντούμα περιέγραψε την επίθεση ως τη χειρότερη που έχει καλύψει στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Γούτα, βασικό προπύργιο των ανταρτών στην επαρχία της Δαμασκού που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Περιέγραψε σκηνές με πανικόβλητους κατοίκους να μεταφέρουν σε πρόχειρο νοσοκομείο μεγάλο αριθμό τραυματιών, οι οποίοι ελλείψει χώρου δέχονταν τις πρώτες βοήθειες στο έδαφος. Σε κοντινή απόσταση, δεκάδες σοροί κατά σειρές κείτονταν στο έδαφος. Παιδιά γεμάτα αίματα ούρλιαζαν.

«Πρόκειται για μια σκόπιμη σφαγή», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου, το οποίο διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη Συρία.

Από την πλευρά τους, διασώστες ανακοίνωσαν ότι 95 σοροί έχουν αναγνωριστεί και ότι άλλες εννέα μένει να αναγνωριστούν.

«Ο Ασαντ διαπράττει νέα σφαγή στην Ντούμα στοχεύοντας εναντίον μιας αγοράς που ήταν γεμάτη από κόσμο». Στόχος της επίθεσης ήταν να πλήξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, κατήγγειλε από την πλευρά του ο Συνασπισμός των Συριακών Επαναστατικών και Αντιπολιτευόμενων Δυνάμεων, η εξόριστη συριακή αντιπολίτευση μέσω Twitter.

Σύμφωνα με συριακή στρατιωτική πηγή, η συριακή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στην Ντούμα και την γειτονική περιοχή Χαράστα εναντίον αρχηγείων της ανταρτικής οργάνωσης Ισλαμικός Στρατός.

Σχετικές ειδήσεις