ΚΟΣΜΟΣ

Ακυρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Ακυρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν

Αλλαγή δεδομένων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, καθώς κατέρρευσαν πριν καν ξεκινήσουν, με το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν να δηλώνει πως οι συνομιλίες δεν θα εξυπηρετούσαν κανένα σκοπό και να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι έθετε προϋποθέσεις.

Οι συνομιλίες ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στο Νέο Δελχί στις 23-24 Αυγούστου. Για εβδομάδες οι γειτονικές χώρες αντάλλαζαν κατηγορίες ότι έθεταν σε κίνδυνο την πολυαναμενόμενη συνάντηση των συμβούλων εθνικής ασφάλειας (NSA) των δύο χωρών και απέτυχαν να καταλήξουν σε μια κοινή ατζέντα.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Πακιστάν ήρθε έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Ινδίας Σούσμα Σουαράζ πως οι συνομιλίες δεν θα πραγματοποιηθούν εάν ο σύμβουλος του Πακιστάν Σαρτάζ Αζίζ επέμενε να συναντήσει αυτονομιστές από το Κασμίρ.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως οι προτεινόμενες συνομιλίες σε επίπεδο συμβούλων εθνικής ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών δεν θα εξυπηρετήσουν κανένα σκοπό», ανέφερε αργά χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Η κυβέρνηση της Ινδίας είχε δηλώσει πως ήταν έτοιμη να συζητήσει μόνο θέματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία στις συνομιλίες και τίποτε άλλο.

«Δεν είναι λογικό από την μεριά της Ινδίας να αξιώνει τώρα το δικαίωμα να αποφασίζει μονομερώς πως από εδώ και πέρα, άλλα θέματα θα συζητηθούν αφού η τρομοκρατία συζητηθεί και εξαλειφθεί», ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν.

Η συνάντηση μεταξύ των Ινδών και Πακιστανών συμβούλων εθνικής ασφάλειας στόχευε να αποτελέσει μέρος ειρηνευτικών προσπαθειών που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες των δύο χωρών στην σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης τον Ιούλιο στην ρωσική πόλη Ούφα.

Ρoή Ειδήσεων