ΚΟΣΜΟΣ

UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα

UNESCO: Έγκλημα πολέμου η καταστροφή του ναού του Βάαλ στην Παλμύρα

Η καταστροφή ενός από τους διασημότερους ναούς της αρχαίας πόλης της Παλμύρας, στη Συρία, από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους συνιστά «έγκλημα πολέμου» και «οι δράστες θα πρέπει να δώσουν λόγο για τις πράξεις τους» κατήγγειλε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να παραμείνει ενωμένη απέναντι σε αυτές τις συνεχιζόμενες πολιτιστικές εκκαθαρίσεις», τόνισε η Μπόκοβα στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές που ελέγχουν την Παλμύρα από τον περασμένο Μάιο τοποθέτησα εκρηκτικά στον ναό του Βάαλ-Δία και κατέστρεψαν το μεγαλύτερο μέρος του. Ο ναός αυτός άρχισε να χτίζεται το 17 μ.Χ. και είχε χαρακτηριστεί από την UNESCO μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Σύμφωνα με την UNESCO ο σηκός, το εσωτερικό τμήμα του ναού, υπέστη πολύ σοβαρές ζημιές ενώ οι κίονες που τον περιέβαλαν κατέρρευσαν.

Την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές αποκεφάλισαν τον πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Ασάαντ, υπενθύμισε η Μπόκοβα η οποία χαρακτήρισε την καταστροφή του ναού «ένα νέο έγκλημα πολέμου και σημαντική απώλεια για τον συριακό λαό και την ανθρωπότητα».

Όπως είπε η Μπόκοβα, «το Ντάες (σ.σ. το αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει αρχαιολογικούς χώρους αλλά δεν μπορεί να φιμώσει την ιστορία και δεν θα καταφέρει να σβήσει αυτόν τον μεγάλο πολιτισμό από την παγκόσμια μνήμη. Παρά τα εμπόδια και τον φανατισμό, η ανθρώπινη δημιουργικότητα θα επικρατήσει, τα κτίρια και οι τοποθεσίες θα αποκατασταθούν και ορισμένα από αυτά θα ξαναχτιστούν».

Το ΙΚ θεωρεί ειδωλολατρικά τα προϊσλαμικά θρησκευτικά έργα, κυρίως τα αγάλματα και για αυτόν τον λόγο κατέστρεψε πολλούς αρχαιολογικούς θησαυρούς στο Ιράκ. Στη Συρία, περισσότεροι από 300 αρχαιολογικοί χώροι καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν στα τέσσερα χρόνια του πολέμου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Σχετικές ειδήσεις