ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβενία: Πυρά της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό

Σλοβενία: Πυρά της αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό

Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση της Σλοβενίας για τον τρόπο με τον οποίο έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Η σλοβενική κυβέρνηση δέχθηκε κριτική και για ελλιπή συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και κλήθηκε να αναβαθμίσει το διάλογο με τους εκπροσώπους τους.Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή προσφύγων, σύφμωνα με την αντιπολίτευση δεν είναι ρεαλιστικό, αφού προβλέπει πιθανή άφιξη μόνο μερικών εκατοντάδων προσφύγων. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι πρόσφυγες που θα ζητήσουν άσυλο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σύμφωνα με τη νομοθεσία περί διεθνούς προστασίας.

Η συνεδρίαση στη Βουλή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου κόμματος Νέα Σλοβενία, (ΝSi) το οποίο ζήτησε να εξεταστεί, αν η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή μαζική άφιξη προσφύγων και αν υπάρχουν δυνατότητες στέγασης και υγειονομικής φροντίδας χιλιάδων ανθρώπων.

Επίσης ζήτησε να ενημερωθεί για ενδεχόμενες παράνομες διελεύσεις των συνόρων και ποια στάση θα τηρήσει η κυβέρνηση σε περίπτωση υποβολής μαζικών αιτήσεων χορήγησης καθεστώτος πρόσφυγα. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για τη συνεργασία με τους δήμους στα σύνορα.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Μπόστιαν Σέφιτς είπε ότι το υπουργείο ενισχύει την ομάδα που θα ασχοληθεί με το ζήτημα των προσφύγων, ώστε να επιταχύνει τις διοικητικές διαδικασίες. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση μαζικής άφιξης προσφύγων, η Σλοβενία θα αντιμετώπιζε προβλήματα παρόμοια με εκείνα που αντιμετωπίζουν άλλες χώρες.

Συμφώνησε ακόμη με την άποψη πολλών βουλευτών, ότι η ΕΕ θα χρειαστεί μια ενιαία πολιτική ασύλου, αλλά παραδέχθηκε ότι η εναρμόνιση των πολιτικών ασύλου στα 28 κράτη - μέλη της ΕΕ θα είναι δύσκολη και χρονοβόρα.

Ο Βίνκο Γκόρενακ, από το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθορίσει ποιες τρίτες χώρες ή περιοχές εντός τρίτων χωρών είναι ασφαλείς για την επαναπροώθηση προσφύγων, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παράσχει ασφάλεια σε όλους.

Σχετικές ειδήσεις