ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό - Guardian: Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί απέναντι σε ένα στρατηγικό ζήτημα

Μεταναστευτικό - Guardian: Η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί απέναντι σε ένα στρατηγικό ζήτημα

Εάν η Ευρώπη αποτύχει στο θέμα των προσφύγων, ο στενός της σύνδεσμος με τα οικουμενικά ατομικά δικαιώματα θα έχει διαρραγεί. Με αυτή τη δήλωση η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε ισχυρό μήνυμα προς τις χώρες που αποτελούν την Ενωση, λίγες ημέρες μόνο μετά την ανακάλυψη 71 πτωμάτων σε αποσύνθεση σε φορτηγό εγκαταλελειμένο σε αυστριακό αυτοκινητόδρομο. Η Guardian σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρει ότι η καγκελάριος με μια πρωτοβουλία που χαρακτηρίζεται ως τολμηρή ανακοίνωσε μονομερώς, και ορθώς, καθ΄υπέρβασιν της διαδικασίας του Δουβλίνου, ότι όλοι οι σύροι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ασύλου στη Γερμανία.

Βέβαια, μια ημέρα μετά η Αυστρία ζήτησε από τη Γερμανία να διευκρινίσει αν όντως το Δουβλίνο ισχύει. Η αντίδραση;
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει άρει την ισχύ της συμφωνίας του Δουβλίνου, που απαιτεί την κατάθεση αίτησης χορήγησης ασύλου στη χώρα εισόδου στην Ένωση. Οι ρυθμίσεις του Δουβλίνου ισχύουν και περιμένουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες μέλη να τις τηρήσουν.

Από κοινού δράση

Παρόλα αυτά το άρθρο γνώμης της Guardian θεωρει πως στην Ευρώπη αρχίζει να δημιουργείται η πεποίθηση ότι υπάρχει ανάγκη οι χώρες να δράσουν από κοινού και όχι απλώς να συνομιλούν, όπως το έθεσε η Μέρκελ.
'Ολα αυτά, λέει το άρθρο, την ώρα που κάνει την επανεμφάνισή του η ξενοφοβία, η αδιαφορία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν λόγο για την υποδοχή μόνο χριστιανών και όχι μουσουλμάνων προσφύγων, υψώνουν φράκτες για να σταματήσουν τις ροές ή απορρίπτουν κάθε έννοια αλληλεγγύης αρνούμενες να συζητήσουν για την κατανομή των προσφύγων.
Το ζήτημα δεν είναι η Ευρώπη να σηκώσει τη δυστυχία ολόκληρου του κόσμου, αλλά η πρακτική και ανθρωπιστική διαχείριση μίας κρίσης τεράστιων διαστάσεων. Είναι επείγουσα η συγκρότηση μία κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και η εξεύρεση των πόρων για την εφαρμογή της.
Το ίδιο επείγουσα είναι η δημιουργία νόμιμων δικτύων για τους αιτούντες άσυλο, μακριά από τα επικίνδυνα ταξίδια στη θάλασσα ή στις καρότσες φορτηγών.

Εν αναμονή των ευρωπαϊκών συνομιλιών για τους σχεδιασμούς αυτούς, η Ανγκελα Μέρκελ έστειλε εγκαίρως το μήνυμα ότι τα κατώτερα ένστικτα πρέπει να χαλιναγωγηθούν και υπενθύμισε ότι η Ευρώπη έχει οικοδομηθεί με βάση αρχές όπως το «ποτέ πλέον», που πηγάζει από τη μνήμη των εβραίων προσφύγων από τη Γερμανία και την Αυστρία που αναζητούσαν καταφύγιο κατά τη δεκατία του '30 βρίσκοντας κλειστές πόρτες στις άλλες χώρες.

Ορισμένοι θα δουν στη στάση της Μέρκελ τις ειδικές ανάγκες της Γερμανίας με τον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό για την υποδοχή μεταναστών, επισημαίνεται στο κείμενο. Ομως ας μη αγνοηθεί το κεντρικό μήνυμα της Μέρκελ, ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί απέναντι σε ένα στρατηγικό ζήτημα που δεν μπορεί απλώς να εξορκίσει. Υπάρχει ανάγκη για περισσότερο τέτοιο δημόσιο λόγο, όραμα και θάρρος, από άλλους ηγέτες και όχι ρηχά απορριπτικά συνθήματα, που δεν λύνουν τίποτε και μόνο δημιουργούν συλλογικό όνειδος.

Σχετικές ειδήσεις