ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό - Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Αμήχανη και ντροπιαστική η αντίδραση της Ε.Ε.

Μεταναστευτικό - Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Αμήχανη και ντροπιαστική η αντίδραση της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ερχόμενη αντιμέτωπη με το μεταναστευτικό κύμα βρίσκεται σε αμηχανία και περνά μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές της ιστορίας της. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Το μεταναστευτικό είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 ζήτημα με τις χώρες που μετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να διχάζονται σχετικά με την αντιμετώπισή του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά αποδείχθηκε πως δεν έχει ένα σύστημα διαχείρισης της κρίσης που έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μεταναστευτικό ρεύμα της σύγχρονης ιστορίας.

Τα 28 μέλη της δεν έχουν καταλήξει παρά τις εκτεταμένες συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων σε μια κοινή θέση. Σύμφωνα με τον κ. Γκάμπριελ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι απειλείται η ίδια η Ένωση. Με το θέμα της Ελλάδας το διακύβευμα ήταν οικονομικό. Τώρα απειλείται η ίδια η ουσία της Ένωσης, αναφέρει.

Αν εγκαταλείψουμε, όπως είπε, την αρχή των Ανοιχτών Συνόρων, αν δεν συμφωνήσουμε στην δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε κάθε χώρα, τότε αμφισβητούμε ουσιαστικά τη Σένγκεν. Αν αυτό γίνει, τότε κάνουμε ένα βήμα πίσω, ένα βήμα που θα καταγραφεί ως οπισθοδρόμηση στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Ένωση δεν μπορεί να είναι ενωμένη μόνο όταν υπάρχει οικονομικό όφελος, τόνισε.

Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ηγείται του κόμματος των Σοσιαλοδημοκρατών και μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ανγκελα Μέρκελ.

Σχετικές ειδήσεις