ΚΟΣΜΟΣ

Κομπάνι: Στην τελευταία τους κατοικία τα δύο αγγελούδια και η μητέρα τους

Κομπάνι: Στην τελευταία τους κατοικία τα δύο αγγελούδια και η μητέρα τους

Ο μικρός Αϊλάν, ο αδερφός του και η μητέρα τους, που πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ελλάδα, οδηγήθηκαν στην τελευταία τους κατοικία, στη συριακή πόλη Κομπάνι, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Φωτογραφία του άψυχου κορμιού του ενός από τα νήπια, του τρίχρονου Αϊλάν Κούρντι, το οποίο εκβράστηκε σε τουρκική παραλία, έκανε τον γύρο του κόσμου μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και των εφημερίδων αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας συμπόνια αλλά και οργή γι' αυτό που θεωρείται ως αδράνεια των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Ο Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας τους, έβαλε τα κλάματα κατά τη διάρκεια της «Τελετής των Μαρτύρων», βλέπτοντας τις σορούς να ενταφιάζονται η μία δίπλα στην άλλη, στην κουρδική πόλη Κομπάνι ή Άιν Αλ Άραμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Μιλώντας στο συνοριακό πέρασμα, ο κ. Κούρντι εξέφρασε την ελπίδα ο θάνατος της οικογένειάς του να κάνει τα αραβικά κράτη να βοηθήσουν τους Σύρους πρόσφυγες.

«Ζητώ από τις αραβικές κυβερνήσεις –όχι από τις ευρωπαϊκές χώρες– να δουν τι συνέβη στα παιδιά μου και με αφορμή αυτό να βοηθήσουν τον κόσμο», είπε, σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό που ανάρτησε στο Διαδίκτυο τις δηλώσεις του.

Συγκλονίζει η θεία του μικρού Αϊλάν

Λεπτομέρειες που προκαλούν σοκ και παράλληλα «ξεσκεπάζουν» τις τουρκικές Αρχές, αποκάλυψε η θεία των δύο μικρών άτυχων παιδιών που βρέθηκαν νεκρά στην παραλία της Αλικαρνασσού, συγκλονίζοντας την παγκόσμια κοινότητα.

Τις τελευταίες οι μέρες οι εικόνες του 3χρονου πρόσφυγα Αϊλάν, έχουν «στοιχειώσει» όλον τον πλανήτη και έχουν φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων το μεταναστευτικό.

Η Τίμα Κουρντί, αδερφή του πατέρα της οικογένειας Αμπντουλάχ, ο οποίος ήταν ο μοναδικός που επιβίωσε από την τραγωδία ανοικτά της Κω, έδωσε συνέντευξη Τύπου στον Καναδά, με τις αποκαλύψεις να σοκάρουν. Η θεία των δύο άτυχων παιδιών, επιβεβαίωσε πως για όλα φταίνε οι τουρκικές Αρχές οι οποίες δεν εξέδωσαν βίζα εξόδου από τη χώρα στην τετραμελή οικογένεια, με αποτέλεσμα εκείνη να ψάξει ένα καλύτερο αύριο μέσω θαλάσσης.

Η μόνιμος κάτοικος Καναδά, Τίμα, με δάκρυα στα μάτια αποκάλυψε πως η νύφη της, Ρεχάν Κουρντί, στο άκουσμα του ταξιδίου ήταν τρομοκρατημένη καθώς δεν ήξερε κολύμπι, όπως και τα δύο αγγελούδια της, Αϊλάν και Γκαλίπ!

Μάλιστα ξέσπασε όταν αποκάλυψε πως εκείνη έδωσε τα λεφτά στον αδερφό της για να πληρώσει εκείνος το διακινητή, ώστε να διασχίσουν το Αιγαίο.

2BF3BC5000000578 3221712 image a 45 1441323259966 copy

«Μίλησα με τη γυναίκα του αδερφού πριν μία εβδομάδα και μου είπε πόσο τρομοκρατημένη ήταν από το ταξίδι που θα έκανε, καθώς φοβόταν τη θάλασσα. Δεν ξέρω να κολυμπάω. Αν συμβεί κάτι... δεν θέλω να πάω, μου είπε. Όμως υπέθεσα ότι ήθελαν να είναι όλοι μαζί. Αυτά τα δύο παιδιά, δεν γνώρισαν ποτέ μία καλή ζωή...», δήλωσε η κομμώτρια στο επάγγελμα Τίμα Κουρντί, η οποία διαμένει στον Καναδά τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Τίμα Κουρντί είχε κινήσει τις διαδικασίες πρόσκλησης της οικογένειας στη χώρα της βόρειας Αμερικής και είχε εξασφαλίσει τη φιλοξενία τους. Η μοίρα όμως καθορίστηκε από τη «μηχανή» που αποφέρει αμύθητα ποσά στους σύγχρονους σωματέμπορους, οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, δρουν ανενόχλητοι στην Τουρκία, αυξάνοντας την «πελατεία» τους λόγω της στάσης που τηρούν οι τουρκικές αρχές, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τη χώρα με νόμιμα μέσα, με αποτέλεσμα να ωθούνται στα «δίχτυα» των «διακινητών».

Ρoή Ειδήσεων