ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Αριθμός ρεκόρ προσφύγων σε μία ημέρα από την Ελλάδα στα Σκόπια

ΟΗΕ: Αριθμός ρεκόρ προσφύγων σε μία ημέρα από την Ελλάδα στα Σκόπια

Ξεπέρασαν τις 5.500 οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισήλθαν σε μία ημέρα, την Πέμπτη, στα Σκόπια μέσω της Ελλάδας, αριθμός ρεκόρ καθώς είναι ο διπλάσιος από τον συνηθισμένο ανά ημέρα όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Χθες 5.600 άνθρωποι εισήλθαν» στα Σκόπια, δήλωσε η εκπρόσωπος της UNHCR Μελίσα Φλέμινγκ σε συνέντευξη Τύπου.

Η ίδια σημείωσε ότι πρόκειται γαι έναν αριθμό ρεκόρ σε μια ημέρα και υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί τι θα συμβεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

Γενικότερα, το κύμα των μεταναστών και των προσφύγων μειώνεται από τον Οκτώβριο λόγω της κακοκαιρίας στη Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως εξήγησε η Φλέμινγκ, πέρυσι παρά την κακοκαιρία παρέμεινε υψηλός ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που ταξίδεψαν προς την Ευρώπη.

«Η (μεταναστευτική) ροή αυξάνεται», επισήμανε παράλληλα ο εκπρόσωπος της Unicef Μπερτράν Ντεσμουλέν στα Σκόπια, απαντώντας τηλεφωνικώς σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης στην Γενεύη.

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι σε διαρκή άνοδο βρίσκεται το ποσοστό των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται μεταξύ των προσφύγων.

«Οι αρχές των Σκοπίων καταγράφουν μόνον τους μισούς» που φτάνουν από την Ελλάδα, το οποίο τους εμποδίζει ντε φάκτο να έχουν πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια που διανέμεται στα κέντρα υποδοχής, επισήμανε επίσης ο ίδιος.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της Unicef δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει για ποιους λόγους --επιμελητειακούς ή πολιτικούς-- συμβαίνει αυτό.

«Η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές έχουν την υποχρέωση να καταγράφουν τους ανθρώπους που διασχίζουν τα σύνορα», υποστήριξε.

Σχεδόν 365.000 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τον Ιανουάριο και περισσότεροι από 2.700 έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Περισσότεροι από 245.000 έχουν πάει στην Ελλάδα και περισσότεροι από 116.000 στην Ιταλία.