Νέα πυρά κατά διαδηλωτών στη Συρία
Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας άνοιξαν πυρ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές στην πόλη Κέσουα, μερικά χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή.
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Συρίας, όπως κάνουν κάθε Παρασκευή μετά την προσευχή, για να καταγγείλουν τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν στόχο να καταστείλουν το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ που διαρκεί 13 εβδομάδες, όπως δήλωσαν ακτιβιστές και αυτόπτες μάρτυρες.
«Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ντέιρ Εζόρ», στα ανατολικά της Συρίας, ενώ «περίπου 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην επαρχία Ιντλέμπ (στα βορειοδυτικά) και χιλιάδες ακόμη σε άλλες περιοχές της χώρας», σύμφωνα με τον ίδιο.
Στις πόλεις Χομς και Χαμά οι διαδηλωτές φώναζαν «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ στη Ντεράα, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, κρατούσαν πανό με συνθήματα τα οποία απέρριπταν μία πρόταση του Άσαντ για διάλογο.
Από την καταστολή του κινήματος, το οποίο ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου, έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους περισσότεροι από 1.300 άμαχοι, ενώ έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 10.000, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Συρίας.
Εντωμεταξύ η Τουρκία συνεχίζει τις επαφές με τη Συρία με στόχο να την ενθαρρύνει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να δώσει τέλος στην αιματηρή καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η τελευταία ομιλία του Άσαντ «περιελάμβανε θετικά στοιχεία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Όμως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν συγκεκριμένα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι επαφές μας συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Περισσότεροι από 1.500 σύροι εκτοπισμένοι πέρασαν χθες τα σύνορα προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα ο αριθμός σύρων προσφύγων στη χώρα να έχει φτάσει τους 11.700.
Η Τουρκία υποσχέθηκε ότι τα σύνορά της θα παραμείνουν ανοιχτά για όλους του Σύρους.