ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αιτήσεων ασύλου θα απορριφθεί

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Όρμπαν δηλώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος αιτήσεων ασύλου θα απορριφθεί

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε τη Δευτέρα (14/9) ότι αναμένει πως ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων χορήγησης ασύλου που υποβάλλονται στη χώρα του θα απορριφθεί αφού τεθούν σε ισχύ αυστηρότεροι κανόνες μετά τα μεσάνυχτα, σε μια συνέντευξή του στο ουγγρικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Ακόμη, ο Όρμπαν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του «είναι πιθανότερο να το πράξει από ό,τι να μην το πράξει», ερωτηθείς εάν θα κηρύξει κατάσταση κρίσης λόγω της τεράστιας αύξησης της ροής προσφύγων και μεταναστών από τη Σερβία αύριο Τρίτη.

«Δεδομένου ότι η ουγγρική κυβέρνηση θεωρεί τη Σερβία ασφαλή χώρα... εάν κάποιος είναι πρόσφυγας, θα τους ρωτάμε εάν υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου στη Σερβία», φέρεται να δήλωσε ο Όρμπαν. «Εάν δεν το έχουν πράξει, δεδομένου πως η Σερβία είναι μια ασφαλής χώρα, (η αίτησή τους) θα απορρίπτεται», συνέχισε.

Ερωτηθείς εάν αναμένει να υπάρξουν βίαια επεισόδια στα σύνορα Ουγγαρίας-Σερβίας λόγω των μέτρων που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνησή του, ο Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε «δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί. Είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τόσο απλές, όσο και περίπλοκες καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ανέφερε ότι η κρίση αυτή θα στοιχίσει στη χώρα του έως και 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομίας Μιχάλι Βάργκα έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να υποβάλει τροποποιητικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2015 εάν η κρίση συνεχιστεί, καθώς τα δημοσιονομικά διαθέσιμα εξαντλούνται.

Σχετικές ειδήσεις