ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επεισόδια στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας

Νέα επεισόδια στα σύνορα Κολομβίας-Βενεζουέλας

Μέλη της εθνοφρουράς της Βενεζουέλας εισήλθαν στο έδαφος της Κολομβίας την Παρασκευή, άνοιξαν πυρ και έκαψαν μια μοτοσικλέτα, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές ένοπλες δυνάμεις χθες, εν μέσω της συνεχιζόμενης διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών

Περίπου 15 στρατιώτες της Βενεζουέλας εισήλθαν στην κοινότητα Μαϊκάο στην ανατολική επαρχία Λα Γκουαχίρα καταδιώκοντας έναν άνδρα που επέβαινε σε μοτοσικλέτα και αποπειράθηκε να μπει στο έδαφος της Βενεζουέλας, ανέφερε ο στρατός της Κολομβίας σε ανακοίνωσή του.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες της Λατινικής Αμερικής παραμένουν τεταμένες αφότου η κυβέρνηση στο Καράκας έκλεισε μεγάλο μέρος των συνόρων και απέλασε πάνω από 1.500 Κολομβιανούς από το έδαφός της, στο πλαίσιο μιας εκστρατείας κατά της εγκληματικότητας και του λαθρεμπορίου στις παραμεθόριες περιοχές που αποδίδει σε Κολομβιανούς πρώην παραστρατιωτικούς.

«Η Μπολιβαριανή Εθνική Φρουρά άνοιξε πυρ (...) και καταδίωξε (τον ύποπτο) με ένα όχημα 4x4 εντός του εδάφους της Κολομβίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κολομβιανός στρατός, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας έφθασαν έως και 1 χιλιόμετρο εντός της επικράτειας της χώρας.

Όταν ο ύποπτος που καταδίωκαν μπήκε σε ένα σπίτι οι στρατιώτες έκαψαν τη μοτοσικλέτα που είχε εγκαταλείψει κι επέστρεψαν στο έδαφος της Βενεζουέλας, σύμφωνα με τον στρατό της Κολομβίας.

Κάτοικοι της κοινότητας είπαν ότι οι στρατιώτες της Βενεζουέλας τους κακομεταχειρίστηκαν, ενώ στρατιώτες της Κολομβίας βρήκαν κάλυκες και τα απομεινάρια της καμένης μοτοσικλέτας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο στρατός θα παραμείνει στην κοινότητα και θα ενημερώσει τον υπουργό Άμυνας για τα γεγονότα, όπως ανέφερε.

Η ένταση ανάμεσα στην Μπογκοτά και το Καράκας κλιμακώνεται συνεχώς. Η Κολομβία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τρία αεροσκάφη της Βενεζουέλας εντοπίστηκαν να πετούν εντός του εναέριου χώρου της χωρίς να έχουν λάβει άδεια, κάτι που το Καράκας διέψευσε κάνοντας λόγο για «εφεύρημα» της άλλης πλευράς.

Την Παρασκευή, ένα αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Βενεζουέλας συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο χειριστές του. Αξιωματούχοι στο Καράκας ανέφεραν ότι το μαχητικό τύπου Σουχόι 30 που συνετρίβη κατεδίωκε ένα αεροσκάφος που είχε εισέλθει παράνομα στον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας και πιθανόν συνδέεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Στην Κολομβία παράγονται περίπου 300 τόνοι κοκαΐνη το χρόνο, μέρος της οποίας διακινείται μέσω Βενεζουέλας.
Μετά τις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες του Ισημερινού και της Ουρουγουάης, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο ομόλογός του της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος αναμένεται να συναντηθούν αύριο Δευτέρα για να συζητήσουν σχετικά με την κρίση στις διμερείς σχέσεις, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης.