ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ λέει ότι ο στρατός ψεύδεται

Νιγηρία: Ο ηγέτης της Μπόκο Χαράμ λέει ότι ο στρατός ψεύδεται

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νιγηρίας ανακοίνωσαν χθες ότι κέρδισαν έδαφος στην αντεπίθεσή τους εναντίον της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, κάτι το οποίο ο ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου διέψευσε, κάνοντας λόγο για «ψέματα» του στρατού, στην πρώτη του εμφάνιση σε βίντεο από τον Φεβρουάριο.

«Ο αγώνας εναντίον των τρομοκρατών στα βορειοανατολικά γνωρίζει μια φάση επιτυχίας, με την πλειονότητα των στρατοπέδων να πέφτουν στα χέρια της ομοσπονδιακής εξουσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του στρατού Σάνι Οσμάν.

Ο Οσμάν πρόσθεσε ότι Νιγηριανοί στρατιώτες κατέστρεψαν κρησφύγετα και στρατόπεδα της ισλαμιστικής οργάνωσης στην πολιτεία Μπόρνο και ότι οκτώ πρόσωπα που υπάρχουν υποψίες που είναι μαχητές της Μπόκο Χαράμ παραδόθηκαν.

Συνολικά 62 άνθρωποι απελευθερώθηκαν από τον νιγηριανό στρατό στα περίχωρα της Γκουόζα, μιας πόλης στρατηγικής σημασίας που η Μπόκο Χαράμ είχε ανακηρύξει την «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» του στην περιοχή, αλλά ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις τον Μάρτιο.
77 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στην πλειονότητά τους «καταβεβλημένοι και υποσιτισμένοι» έφθασαν εξάλλου χθες στην πόλη Μπάμα, σύμφωνα με τον Οσμάν.

Ωστόσο σε ένα βίντεο διάρκειας 25΄ που αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Σεκάου διέψευσε την εκδοχή του στρατού. Οι στρατιωτικοί «ψεύδονται όταν λένε ότι κατέσχεσαν τα όπλα μας, ότι εκδιωχθήκαμε από τις περιοχές μας, ότι έχουμε διαλυθεί», ανέφερε.

Ο Σεκάου δεν είχε εμφανιστεί σε βίντεο από τον Φεβρουάριο, και με την εξαίρεση ενός ηχητικού μηνύματός του τον Αύγουστο, δεν είχε απευθύνει κάποιο μήνυμα από τον Μάρτιο, όταν είχε ανακοινώσει πως η Μπόκο Χαράμ δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Η απουσία του είχε δώσει τροφή σε φήμες περί ενδεχόμενου θανάτου του ή περί αντικατάστασής του στην ηγεσία της Μπόκο Χαράμ.

«Είμαστε ζωντανοί, είμαι ζωντανός, αυτή είναι η φωνή μου, πιο δυνατή από ό,τι ήταν πριν», ανέφερε ο Σεκάου στο βίντεο αυτό, που μοιάζει να έχει γυριστεί τις τελευταίες ημέρες, αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένη ημερομηνία ή ο τόπος όπου μαγνητοσκοπήθηκε.