ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ

Χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι συνελήφθησαν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ

Ραγδαία άνοδο σημείωσε τον Αύγουστο ο αριθμός των παιδιών που εγκατέλειψαν το Μεξικό και την Κεντρική Αμερική για τις ΗΠΑ, με 4.632 παιδιά να έχουν συλληφθεί τον περασμένο μήνα στα νοτιοδυτικά σύνορα των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής συνοριοφυλακής, οι αφίξεις παιδιών χωρίς έγγραφα κάτω των 17 ετών, τα οποία επιχείρησαν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, εκτινάχθηκε τον περασμένο μήνα.

Την αύξηση του αριθμού των μεταναστών παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Ο κ. Έρνεστ σημείωσε όμως ότι ο αριθμός των μεταναστών «παραμένει πολύ χαμηλότερος από τα επίπεδα που παρατηρήσαμε στο υψηλότερο σημείο τον περασμένο χρόνο».

Εξήγησε δε πως τον Αύγουστο ο αριθμός μεταναστών χωρίς έγγραφα συνήθως μειώνεται εξαιτίας της αλλαγής του καιρού, αλλά πρόσθεσε πως σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το θέμα.

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να περιορίσουμε αυτό το κύμα», τόνισε ο κ. Έρνεστ.

Το 2014, 140.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες χωρίς έγγραφα επιχείρησαν να περάσουν στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα της χώρας.

Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκτιμήσει πως ο αριθμός ασυνόδευτων παιδιών και οικογενειών που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό το 2015 θα είναι το δεύτερος μεγαλύτερος καταγεγραμμένος ιστορικά.