ΚΟΣΜΟΣ

Χίλαρι Κλίντον: Ένας μουσουλμάνος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Χίλαρι Κλίντον: Ένας μουσουλμάνος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ

Η ερώτηση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίσιμης σημασίας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ: Ένας μουσουλμάνος θα έπρεπε να αποκλειστεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο λόγω της θρησκείας του; Την ώρα που ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί απαντούν με αμφισημία, η Χίλαρι Κλίντον, η επικρατέστερη μέχρι στιγμής για το χρίσμα των Δημοκρατικών, δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

"Ένας μουσουλμάνος μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ; Με μια λέξη, ναι. Τώρα, ας περάσουμε σε άλλα θέματα" έγραψε η Κλίντον στον λογαριασμό της στο Twitter. Πρόσθεσε επίσης ένα απόσπασμα από το άρθρο 4 του Συντάγματος που αναφέρει ότι δεν αποκλείεται κανένα θρήσκευμα από την άσκηση της εξουσίας.

Η Κλίντον αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε ένας Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, ο χειρουργός Μπεν Κάρσον, για τη "συμβατότητα" του Ισλάμ με το αμερικανικό Σύνταγμα. "Δεν θα συνιστούσα να βάλουμε έναν μουσουλμάνο επικεφαλής αυτού του έθνους. Δεν θα συμφωνούσα καθόλου με κάτι τέτοιο", ειπε ο Κάρσον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που προηγείται στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ήταν εκείνος που έδωσε αφορμή για τη συζήτηση αυτή όταν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, την περασμένη εβδομάδα, δεν διέκοψε έναν άνδρα που εξηγούσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα πρόβλημα, "τους μουσουλμάνους". Ο άγνωστος υποστηρικτής του Τραμπ δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι μουσουλμάνος και δεν είναι Αμερικανός, επαναλαμβάνοντας έναν μύθο που διαδίδουν κύκλοι της δεξιάς.

"Δεν είχα ποτέ πρόβλημα με τους μουσουλμάνους. Νόμιζα ότι μιλούσε για το ριζοσπαστικό Ισλάμ", είπε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC. "Οι μουσουλμάνοι είναι θαυμάσιοι άνθρωποι, έχω πολλούς φίλους, είναι υπέροχοι φίλοι. Και μάλιστα, ανησυχούν εξίσου για το ριζοσπαστικό Ισλάμ", συνέχισε.

Όταν ρωτήθηκε για το πώς θα του φαινόταν ένας μουσουλμάνος πρόεδρος, απέφυγε να απαντήσει ευθέως: "Δεν ξέρω αν θα έπρεπε να θέτουμε τώρα αυτό το ερώτημα, αλλά είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσε να συμβεί", είπε.

Σχετικές ειδήσεις