ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας - Ταραχές σε κέντρο Υποδοχής

Ένταση μεταξύ Σερβίας και Κροατίας - Ταραχές σε κέντρο Υποδοχής

Οι κροατικές Αρχές ασφαλείας απώθησαν δεκάδες πρόσφυγες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στην πόλη Οπατοβάκ και περιμένουν να καταγραφούν στο πρόχειρο κέντρο υποδοχής που στήθηκε στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από τις αρχές της Κροατίας να αποσύρουν την απόφαση για αποκλεισμό της εμπορευματικής κίνησης και να ανοίξουν τη συνοριακή διάβαση Μπάτροβτσι- Μπαγιάκοβο, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση το Βελιγράδι θα λάβει νομικά μέτρα, κι αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα προχωρήσει σε αντίμετρα.

Η Κροατία έκλεισε την περασμένη Παρασκευή, λόγω της μαζικής εισόδου προσφύγων επτά βασικές συνοριακές διαβάσεις με τη Σερβία και χθες προχώρησε στο κλείσιμο και της τελευταίας ανοιχτής, της διάβασης Μπάτροβτσι - Μπαγιάκοβο για τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα από τη Σερβία.

Η Κροατία συμπεριφέρεται ανεύθυνα κι αν αυτό διαρκέσει θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αντίμετρα, τα οποία πλήξουν περισσότερο την Κροατία από εμάς, επισήμανε ο κ. Βούτσιτς.

Η διακοπή της κυκλοφορίας φορτηγών εμπορευμάτων είναι πολύ σημαντικό ζήτημα. Καλώ τις κροατικές αρχές, όχι επειδή είμαστε αδύναμοι και εκείνοι πολύ ισχυροί, αλλά ως γείτονες, φίλοι και μέλος της ΕΕ να αποσύρουν ανεύθυνες αποφάσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, λόγω παραβίασης πολλών διμερών και διεθνών συμφωνιών, θα είμαστε αναγκασμένοι με νομικά μέσα να ζητήσουμε την προστασία της χώρας μας, τόνισε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης τύπου, χθες, στο Βελιγράδι.

Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη εδώ και μήνες με το κύμα προσφύγων και δεν σταματήσαμε την κυκλοφορία. Εμείς επιτρέπουμε τη διέλευση όλων των φορτηγών που έρχονται από την Κροατία και εκείνοι δεν αφήνουν ούτε ένα φορτηγό από τη Σερβία να περάσει στην Κροατία. Η υπομονή μας δεν θα διαρκέσει αιώνια, υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, Ρασίμ Λιάγιτς δήλωσε ότι το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, διότι δεν επιτρέπει την είσοδο και τη διέλευση των φορτηγών από τη Σερβία.

Σχετικές ειδήσεις