ΚΟΣΜΟΣ

Προσφυγικό: Θρίλερ με το θέμα της υποχρεωτικής κατανομής

Προσφυγικό: Θρίλερ με το θέμα της υποχρεωτικής κατανομής

Με στόχο να μεταπειστούν οι διαφωνούντες και να δεχθούν το σύστημα υποχρεωτικής ανακατανομής των προσφύγων αλλά και να δοθεί μια πειστική κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα πραγματοποιείται σήμερα σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών των κρατών μελών της Ένωσης .

ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΠΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ

Η Τσεχία έχει ήδη δηλώσει ότι ένα σύστημα υποχρεωτικής κατανομής είναι ουσιαστικά παράνομο και ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν επιχειρηθεί η ψήφισή του. Την ίδια στιγμή η Ουγγαρία ενέκρινε νέους νόμους που επιτρέπουν στις Δυνάμεις Ασφαλείας να πυροβολούν με πλαστικές σφαίρες όσους επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορά της.

Σύμφωνα με δηλώσεις του ευρωβουλευτή των Εργατικών, του Κλωντ Μοράες η σημερινή συνάντηση είναι η πρώτη ένδειξη ότι η Ευρώπη βγαίνει από το στάδιο της παράλυσης στο οποίο είχε περιπέσει. Μιλώντας σε εκπομπή του BBC τόνισε ότι ακόμα κι αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης το σύστημα υποχρεωτικής κατανομής θα ψηφιστεί, αφού υπάρχει πλειοψηφία. Ο Μοράες δήλωσε ότι ακόμα και το αναθεωρημένο πλάνο για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων (το αρχικό προέβλεπε 40.000) θεωρείται πλέον μην επικαιροποιημένο. Πρέπει να γίνει και θα γίνει, κατέληξε.

Τόσο η Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επιθυμούσαν να υπάρξει μια ομόφωνη αποδοχή του συστήματος κάτι που δεν φαίνεται καθόλου πιθανό. Στην περίπτωση που ψηφιστει η υποχρεωτική κατανομή, όσοι αρνηθούν να δεχθούν πρόσφυγες στην επικράτειά τους θα τιμωρηθούν με χρηματικά πρόστιμα.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η προεδρία του Λουξεμβούργου προσανατολίζεται σε ένα κείμενο στο οποίο δεν θα υπάρχει ο όρος που προσδιορίζει "υποχρεωτικές" τις ποσοστώσεις.

Η συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών θα προηγηθεί της έκτακτης συνόδου κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 αύριο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), το ευρωπαϊκό συμβούλιο είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης να καταλήξει σε μια ενιαία και συνεκτική απάντηση στην πιο σοβαρή μεταναστευτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από 1945.

Βαθιά διχασμένες μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ευρωπαϊκές χώρες επιχειρούν επίσης αυτή την εβδομάδα να συμφωνήσουν επί μιας αρχής κατανομής για την υποδοχή προσφύγων και να αποδεσμεύσουν οικονομική βοήθεια για τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία οι οποίες φιλοξενούν σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες.

Αχτίδα ελπίδας για συναίνεση: παρά τους παλληκαρισμούς του Ορμπάν, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, επιφυλακτικές στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών στην Ευρώπη, τόνισαν αργά χθες τη βούλησή τους να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το θέμα αυτό. Χιλιάδες μετανάστες εισήλθαν εκ νέου χθες στην Ουγγαρία από την Κροατία, πριν μεταφερθούν από τις αρχές στα αυστριακά σύνορα και από εκεί συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Γερμανία, όπου σχεδόν 7.000 άνθρωποι έφτασαν στη Βαυαρία το Σαββατοκύριακο.

Η κρίση που θέτει εν αμφιβόλω το λόγο ύπαρξης και τη λειτουργία της Ένωσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι καμία χώρα ευρωπαϊκή δεν μπορεί να εξαιρείται από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου, την ώρα που η ΕΕ δεν κατορθώνει να συμφωνήσει για την κατανομή των 120.000 προσφύγων, με εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες να έχουν συγκεντρωθεί φέτος στην Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει γνωρίσει και άλλες κρίσεις. Αλλά τώρα, κατά κάποιον τρόπο, τίθεται εν αμφιβόλω ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης και η λειτουργία της, προειδοποιεί ο Λοράν Φαμπιούς στις εφημερίδες Le Figaro, La Τribune de Geneve, El Pais, La Repubblica, Le Soir.

Είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η λύση για τον καθένα είναι η επαναφορά των εθνικών συνόρων. Αλλά οφείλουμε να έχουμε την εντιμότητα να πούμε ότι πέρα από την αναγκαία αλληλεγγύη απέναντι στους πρόσφυγες, δεν μπορούμε να έχουμε ορθάνοικτες της πόρτες προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες. Διαφορετικά, τι θα συμβεί; Χάος, κατακερματισμός, στροφή, και των πνευμάτων, προς τα άκρα, με βαριές συνέπειες για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα, πώς θα διεξαχθεί το βρετανικό δημοψήφισμα τον επόμενο χρόνο, εάν το θέμα των προσφύγων δεν έχει διευθετηθεί;.

Δεν θα φθάσουμε στη λύση μέσω των εθνικών εγωισμών, δηλώνει ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών προτείνοντας τη λειτουργία κέντρων υποδοχής και καταγραφής (hotspot) στις χώρες εισόδου, την οργάνωση ενός συστήματος ισότιμης κατανομής, την παροχή βοήθειας προς τις χώρες εκτός της Ενωσης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία)"...
Εάν δεν ενεργήσουμε με ταχύτητα, οι κίνδυνοι έκρηξης είναι υπαρκτοί και υπολογίσιμοι, και οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές, προειδοποιεί.

Η Πολωνία, αντίθετη προς κάθε σύστημα δεσμευτικού χαρακτήρα, δήλωσε εντούτοις έτοιμη να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες από τις προτεινόμενες ποσοστώσεις, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορά της και καταρτίσει μια κοινή λίστα χωρών που θεωρούνται ασφαλείς. Δηλαδή, με τον τρόπο αυτό να ξεχωρίζει τους πρόσφυγες από τους οικονομικούς μετανάστες που φθάνουν από χώρες των Βαλκανίων όπως το Κόσοβο και η Αλβανία και να ζητεί από τους δεύτερους να επιστρέφουν στις χώρες τους.

Σχετικές ειδήσεις