ΚΟΣΜΟΣ

Μοζαμβίκη: Δέκα νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων φρουρών

Μοζαμβίκη: Δέκα νεκροί σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομίας και ενόπλων φρουρών

Για δεύτερη φορά μέσα σε 15 ημέρες, η αυτοκινητοπομπή του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Μοζαμβίκης, Αφόνσο Ντλακάμα, ενεπλάκη την Παρασκευή σε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.Οι αρχές υποστηρίζουν ότι μέλη της φρουράς του Ντλακάμα άνοιξαν πυρ ενώ το κόμμα του, το Renamo, καταγγέλει μια "επίθεση" εναντίον του προέδρου του.

Ο ηγέτης των πρώην ανταρτών της Εθνικής Αντίστασης της Μοζαμβίκης (Renamo) βρισκόταν κοντά στο Ιμτσόπε, στα κεντρικά της χώρας, όταν ένοπλοι άνδρες που μετείχαν στην αυτοκινητοπομπή του άνοιξαν πυρ εναντίον ενός μικρού λεωφορείου, σύμφωνα με την εκδοχή της αστυνομίας. Το Renamo υποστηρίζει ότι ο Ντλακάμα και η συνοδεία του έπεσαν σε "ενέδρα".

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το λεωφορείο πλησίασε πολύ κοντά στην αυτοκινητομπή" και για αυτό οι σωματοφύλακες του Ντλακάμα φοβήθηκαν ότι επρόκειτο για επίθεση και άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Αρμάντο Μούντε.
Ο οδηγός του λεωφορείου σκοτώθηκε ενώ τρεις επιβάτες τραυματίστηκαν.

Όταν έφτασαν στο σημείο αστυνομικοί, υπήρξε ανταλλαγή πυρών και εννέα άνθρωποι που μετείχαν στην αυτοκινητοπομπή του Renamo σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία, σε καθένα από τα 12 οχήματα που συνόδευαν τον Ντλακάμα επέβαιναν τουλάχιστον οκτώ ένοπλοι άνδρες.

Ο Μούντε είπε ότι οι επιζώντες, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Ντλακάμα, διέφυγαν και γίνονται έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό τους.
"Ο πρόεδρος (του Renamo) έπεσε θύμα ενέδρας για δεύτερη φορά σε δύο εβδομάδες" είπε ωστόσο ένας εκπρόσωπος του κόμματος, ο Αντόνιο Μουτσάνγκα.
Στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ντλακάμα γλίτωσε από τα πυρά που έπληξαν την αυτοκινητοπομπή του και κατήγγειλε μια "στοχευμένη επίθεση" από το κυβερνών Μέτωπο Απελευθέρωσης της Μοζαμβίκης (Frelimo) ενώ απείλησε και με αντίποινα.

Σχετικές ειδήσεις