Οι εκτοπισμένες οικογένειες του Τσαντ χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια της Μπόκο Χαράμ

Newsroom Newsroom

Οι εκτοπισμένες οικογένειες του Τσαντ χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια της Μπόκο Χαράμ

Έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια στους εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή της λίμνης Τσαντ οι οποίοι έχουν εξωθηθεί σε φυγή εξαιτίας της Μπόκο Χαράμ και έχουν πληγεί από επαναλαμβανόμενες ξηρασίες και πλημμύρες που έχουν προκαλέσει υποσιτισμό και ασθένειες, απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη, το Τσαντ, ο Νίγηρας και το Καμερούν.

Οι επιθέσεις που έκαναν οι δυνάμεις της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν εκδίωξαν μεν την Μπόκο Χαράμ μακριά από τα περισσότερα εδάφη που κρατούσε υπό τον έλεγχο της στη βόρεια Νιγηρία, αλλά ως αντίποινα οι μαχητές της εξαπολύουν πλέον κυρίως επιθέσεις αυτοκτονίας.

Οι εκτοπισμένες οικογένειες χρησιμοποιούνται ως πολεμοφόδια, καθώς τα παιδιά τους χρησιμοποιούνται ως βομβιστές σε αγορές και σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, δήλωσε ο υπουργούς Εξωτερικών του Τσαντ Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

Αρκετοί διπλωμάτες του ΟΗΕ στη σύσκεψη προειδοποίησαν πως η παροχή βοήθειας έκτακτης ανάγκης προς την περιοχή κινδυνεύει να ξεχαστεί εν μέσω άλλων ανθρωπιστικών κρίσεων στη Συρία, την Υεμένη και το Νότιο Σουδάν.

Ο πρωθυπουργός του Νίγηρα Μπρίγκι Ραφίνι δήλωσε πως η περιοχή βρίσκεται εν μέσω μιας αληθινής καταστροφής.

Έχουμε ανάγκη τεράστιας βοήθειας από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε. Ο τοπικός πληθυσμός έχει μοιραστεί με αυτούς τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους ανθρώπους τα λιγοστά που διαθέτει, ενώ και οι ίδιοι ζουν κάτω από εξαιρετικά ευάλωτες συνθήκες.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν πως περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τον Μάιο του 2013 και 250.000 από αυτούς έφυγαν από την Νιγηρία για να καταφύγουν στο Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα, πολλοί περπατώντας εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Oι ξηρασίες και οι πλημμύρες πλήττουν την περιοχή κατ' επανάληψη. Ο υποσιτισμός και το ξέσπασμα ασθενειών βρίσκονται σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης. Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν αρκετό φαγητό, δήλωσε ο O' Μπράιαν. Η Μπόκο Χαράμ τους εξώθησε στα άκρα.

Ο O' Μπράιαν τόνισε πως οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για το 2015 για τη βοήθεια αυτών των εκτοπισμένων ανθρώπων και προσφύγων στη Νιγηρία, το Καμερούν, το Τσαντ και τον Νίγηρα χρηματοδοτήθηκαν όλες λιγότερο από το μισό.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες τη χρηματοδότηση 6,8 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved