ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία ίσως προκαλέσει «σφαγή προσφύγων»

Μέρκελ: Η δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία ίσως προκαλέσει «σφαγή προσφύγων»

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» για τους πρόσφυγες στην βόρεια Συρία θα τους θέσει σε κίνδυνο να σφαγιαστούν, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφή απόσταση από την τουρκική πρόταση.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε δηλώσει χθες πως θα συζητήσει με τους εταίρους της στις ερχόμενες μέρες την πρόταση της Τουρκίας και των μελών της συριακής αντιπολίτευσης για την πιθανή δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη βόρεια Συρία.
Σε ομιλία της προς τους βουλευτές του κόμματος της στο Βερολίνο η Μέρκελ εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύει η απόπειρα δημιουργίας μιας τέτοιας ουδέτερης ζώνης.

«Αν δεν είμαστε ικανοί να εγγυηθούμε ασφάλεια, τότε μια κατάσταση μπορεί να προκύψει που μπορεί να είναι χειρότερη από αυτής της Σρεμπρένιτσα», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με πολλούς παρισταμένους στη συνάντηση, κάνοντας αναφορά στην σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών το 1995.

Έχει διατυπωθεί η ανησυχία ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να συντρίψει μια τέτοια ζώνη ασφαλείας.

Εν τω μεταξύ, τη σαφή δέσμευση της για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία ζήτησε από την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ.

«Αποτελεί επιτακτικό καθήκον ενός πολιτικού να επισημάνει τις περιορισμένες δυνατότητες υποδοχής», δήλωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Βαυαρίας, για να προσθέσει ότι ακόμη και στην πολιτική βοήθειας οι πολιτικοί δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να σκέφτονται τις συνέπειες των πράξεών τους.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός επαίνεσε, από την άλλη πλευρά, τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοακίμ Γκάουκ για τις δηλώσεις του σχετικά με τα όρια των δυνατοτήτων της Γερμανίας στο θέμα των προσφύγων, για να τονίσει ότι θα περίμενε ένα «ανάλογο μήνυμα» και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.