ΚΟΣΜΟΣ

Αβραμόπουλος: Μόνο η έλλειψη αλληλεγγύης απειλεί τη Σένγκεν

Αβραμόπουλος: Μόνο η έλλειψη αλληλεγγύης απειλεί τη Σένγκεν

Την άποψη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα θα εξασφαλίσουν το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της Συνθήκης του Σένγκεν, στο Στρασβούργο. Παρόντες στο συνέδριο ήταν η υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας, Βέσνα Γκιόργκος-Ζνίνταρ και ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

«Ήταν η ελεύθερη κυκλοφορία στο εσωτερικό της Ευρώπης που μας ένωσε και μας έκανε να τη νιώσουμε σπίτι μας. Η ζώνη Σένγκεν αποτελεί πραγματικότητα για την καθημερινότητα των πολιτών της Ευρώπης» σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας αναφορά στα κράτη-μέλη, τα οποία λόγω της πίεσης από την «πρωτοφανή» προσφυγική κρίση αποφάσισαν να επαναφέρουν προσωρινά τους ελέγχους των συνόρων τους «όπως προβλέπεται στους κανόνες λειτουργίες της Σένγκεν». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν σηματοδοτεί το τέλος της. Η μοναδική απειλή, την οποία δυνητικά ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε, είναι η έλλειψη ενότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

Ο Έλληνας επίτροπος, επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραδώσει έως το τέλος του χρόνου ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα σύνορα. «Η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, η στενότερη συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και φυσικά, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αποτελεσματική παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Πρέπει επίσης, να διαθέσουμε στα κράτη μέλη σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και να εργαστούμε για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων», εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης και κατέληξε: «Η ΕΕ εργάζεται αυτήν τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα των "έξυπνων συνόρων" για τα εξωτερικά σύνορα. Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διάσχιση των συνόρων για τους συχνούς και ήδη ελεγμένους ταξιδιώτες».