ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Συρία - Οβίδες χτύπησαν την πρεσβεία της στη Δαμασκό

Ρωσία: Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις στη Συρία - Οβίδες χτύπησαν την πρεσβεία της στη Δαμασκό

Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία βομβάρδισε 86 «τρομοκρατικούς στόχους» στο έδαφος της Συρίας τις τελευταίες 24 ώρες, προχωρώντας σε μια νέα κλιμάκωση της έντασης των επιχειρήσεών της σε ένα επίπεδο χωρίς προηγούμενο από την 30ή Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ξεκίνησε η ρωσική επέμβαση, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας – Ρουκέτες έπληξαν την πρεσβεία της Ρωσίας στη Δαμασκό.

Τις πρώτες ημέρες της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης, η Μόσχα έκανε λόγο για περίπου 20 αεροπορικά πλήγματα την ημέρα, τα οποία όμως αυξήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε περίπου 50.

Βομβαρδιστικά Σουχόι Su-34 και αεροσκάφη αεροπορικής υποστήριξης Su-24M και Su-25SM έκαναν 88 εξόδους για να πλήξουν στόχους στις επαρχίες Ράκα, Χάμα, Ιντλίμπ, Λαττάκεια και Χαλέπι, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονατσένκοφ.

Τα ρωσικά πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν μεταξύ άλλων κέντρα διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και όπλων, στρατιωτικά οχήματα, εργαστήρια κατασκευής εκρηκτικών και στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΙΚ, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Ένα αεροσκάφος Su-24M κατέστρεψε ένα αρχηγείο του ΙΚ στην Ανάνταν, 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Χαλεπιού, ενώ στη Λατάμνα, στην επαρχία της Χάμα, η ρωσική ΠΑ έπληξε οχυρή θέση όπου βρίσκονταν αποθηκευμένα πυρομαχικά, πρόσθεσε.

Ένα άλλο κέντρο διοίκησης όπου υπήρχε επίσης μια αποθήκη καταστράφηκε εξάλλου στην αλ Μπαμπ, στην επαρχία Χαλέπι, όπου επλήγη επίσης μια φάλαγγα οχημάτων που μετέφεραν καύσιμα και πυρομαχικά.

«Χάρη στα πλήγματά μας, οι τρομοκράτες της οργάνωσης ΙΚ έχασαν ένα μεγάλο μέρος των πυρομαχικών τους, των βαρέων όπλων τους και του στρατιωτικού εξοπλισμού τους», ανέφερε ο στρατηγός Κονατσένκοφ.

Σύμφωνα με τον ανώτατο Ρώσο αξιωματικό, οι τζιχαντιστές του ΙΚ χρησιμοποιούν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους για να μεταφέρουν πυρομαχικά και καύσιμα προς τη γραμμή του μετώπου με τον συριακό στρατό στην επαρχία της Ράκα.

Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον φάλαγγες, αλλά ομάδες οχημάτων παντός εδάφους που κινούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταφέροντας εφόδια για τους τρομοκράτες.

Επίσης «καταγράψαμε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις εγκαταλείπουν τη γραμμή του μετώπου προς το ανατολικό και το βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας», πρόσθεσε ο Κονατσένκοφ.

Στο μεταξύ, στη Δαμασκό εβλήθησαν σήμερα δύο οβίδες εναντίον της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Συρία, χωρίς πάντως να αναφερθούν απώλειες ή υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, η μια οβίδα έπληξε ένα πάρκο κοντά στην πρεσβεία. Ένας δεύτερος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως μια οβίδα έπεσε στον περίβολο της πρεσβείας, αλλά όχι το κύριο κτίριο.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε ότι δύο ρουκέτες έπληξαν τον περίβολο της πρεσβείας της χώρας στη Συρία. Ένας διπλωμάτης στην πρεσβεία πάντως διαβεβαίωσε πως δεν τραυματίστηκε κανένα μέλος του προσωπικού της.

«Τρομοκρατική ενέργεια ο βομβαρδισμός της πρεσβείας στη Δαμασκό»

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως η Μόσχα θεωρεί τον βομβαρδισμό με οβίδες της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Δαμασκό τρομοκρατική ενέργεια.

«Πρόκειται προφανώς για μια τρομοκρατική ενέργεια, πιθανόν με στόχο τον εκφοβισμό όσων υποστηρίζουν τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και να εμποδιστεί η νίκη επί των εξτρεμιστών», φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ πριν από τη συνάντησή του με τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, τον Στάφαν ντε Μιστούρα.

Ο Λαβρόφ διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ντε Μιστούρα για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης της συριακής κρίσης, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του στη Συρία δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εξευρεθεί πολιτική λύση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απροθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών όλων των πλευρών οι οποίες συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία, μετέδωσε το RIA Novosti.

Η Μόσχα, ανέφερε τέλος ο Λαβρόφ, πιστεύει πως μεγάλο μέρος των όπλων που προμηθεύουν οι ΗΠΑ στη συριακή αντιπολίτευση θα πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Πούτιν επικρίνει την παντελή έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από μέρους των ΗΠΑ

Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε έντονα την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από πλευράς των ΗΠΑ στη συριακή σύρραξη, προειδοποιώντας παράλληλα εναντίον της ρίψης με αλεξίπτωτα όπλων και πυρομαχικών στους αντάρτες που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), διερωτώμενος τι «έχουν στο κεφάλι τους» οι Αμερικανοί ηγέτες.

«Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε; Διερωτώμαι τι έχουν στα κεφάλια τους», είπε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ στη Μόσχα.

Ο Πούτιν μέμφθηκε εξάλλου τους Αμερικανούς διότι δεν ανταποκρίνονται παρότι η Μόσχα τους ζητεί να προσδιορίσουν στόχους που θα μπορούσαν να πλήξουν τα μαχητικά της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στο έδαφος της Συρίας.

«Τους είπαμε: "δώστε μας στόχους που θεωρείται 100% τρομοκρατικούς". Καμιά απάντηση. (...) Ρωτήσαμε: "Πού δεν πρέπει να κάνουμε πλήγματα;" Και πάλι, καμιά απάντηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είπε επίσης πως «δεν υπάρχουν εγγυήσεις» ότι τα πολεμοφόδια τα οποία ρίπτονται από τους Αμερικανούς στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό δεν θα καταλήξουν στα χέρια «τρομοκρατών».

«Μας είπαν ότι έριξαν με αλεξίπτωτα πυρομαχικά στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό. Αλλά πού είναι αυτός ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός;» διερωτήθηκε ο Πούτιν πριν προσθέσει ότι αυτό δεν είναι «ρητορικό ερώτημα».

Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ακόμα ότι η Ρωσία «δεν φιλοδοξεί να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στη Συρία».

Το «πιο σημαντικό» είναι να υπάρξει συνεργασία με εκείνους «που εμείς εμπιστευόμαστε», ανέφερε και διευκρίνισε πως με τη λέξη «εμείς» εννοεί τη Ρωσία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει καλέσει την Ουάσινγκτον να διεξάγει διαπραγματεύσεις στο «ανώτατο» κρατικό επίπεδο ώστε να «συζητηθεί μια διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης».

Σχετικές ειδήσεις