ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών

Συνεχίζονται οι επιθέσεις Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών

Τέσσερις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε χθες Σάββατο αφού προσπάθησαν να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς, μεταξύ αυτών και στρατιώτες, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, καθώς συνεχίζονται τα βίαια επεισόδια που ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα.Η κλιμάκωση της έντασης, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου μετά τον φόνο ενός ζευγαριού εποίκων στη Δυτική Όχθη, προκαλεί φόβους για μια νέα ιντιφάντα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Χθες (17/10) τρεις επιθέσεις σημειώθηκαν στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, στην περιοχή της Χεβρώνας όπου 500 Ισραηλινοί έποικοι ζουν υπό την προστασία του στρατού. Τις επιθέσεις διέπραξαν νεαροί Παλαιστίνιοι, δύο εκ των οποίων ήταν έφηβοι, και είχαν στόχο δύο στρατιώτες και έναν πολίτη.

Κατά την πρώτη επίθεση στην παλιά πόλη της Χεβρώνας ένας Παλαιστίνιος αποπειράθηκε να μαχαιρώσει έναν Ισραηλινό, ο οποίος τον πυροβόλησε και τον σκότωσε, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.
Οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας επιβεβαίωσαν τον θάνατο του δράστη, ηλικίας 18 ετών.

Λίγες ώρες αργότερα μια Παλαιστίνια 16 ετών, σύμφωνα με τα παλαιστινιακά μέσα, σκοτώθηκε αφού προσπάθησε να μαχαιρώσει μια Ισραηλινή στρατιώτη στην είσοδο μιας βάσης συνοριοφυλάκων, κοντά στην παλαιά πόλη.

Η δράστις τραυμάτισε ελαφρά την στρατιωτίνα, η οποία πυροβόλησε εναντίον της και την σκότωσε, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Λούμπα Σάμρι.

Το απόγευμα ένας Παλαιστίνιος 16 ετών επιτέθηκε εναντίον ενός Ισραηλινού στρατιώτη στη Χεβρώνα και τον τραυμάτισε, επιβεβαίωσε ο στρατός. Ο δράστης δέχθηκε πυροβολισμούς, όμως δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία για την κατάσταση της υγείας του.

Συγκρούσεις στη Χεβρώνα

Στο μεταξύ συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες στη Χεβρώνα. Έντεκα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πλαστικές ή κανονικές σφαίρες, σύμφωνα με την υπηρεσία παροχής πρώτων βοηθειών των Παλαιστινίων.

Στη Λωρίδα της Γάζας τουλάχιστον τέσσερις Παλαιστίνιοι πολίτες τραυματίστηκαν από σφαίρες του ισραηλινού στρατού, δήλωσε ο Άσραφ αλ Κούντρα εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Στη συνοικία εποίκων Άρμον Χανέτσιβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ την οποία έχει καταλάβει και προσαρτήσει το Ισραήλ, ένας νεαρός Παλαιστίνιος προσπάθησε να επιτεθεί με μαχαίρι εναντίον ενός Ισραηλινού στρατιώτη που πραγματοποιούσε περιπολία όταν του ζήτησε να δει την ταυτότητά του. Σκοτώθηκε από τα πυρά άλλων στρατιωτών, σύμφωνα με την αστυνομία.
Ο Παλαιστίνιος, ηλικίας 16 ετών, καταγόταν από τη γειτονική συνοικία Τζάμπαλ Μουκάμπερ, απ’ όπου προέρχονται πολλοί δράστες των πρόσφατων επιθέσεων.
Ένας άλλος Παλαιστίνιους, ηλικίας 24 ετών, σκοτώθηκε το βράδυ αφού επιτέθηκε εναντίον Ισραηλινών συνοριοφυλάκων στην Καλαντίγια της Δυτικής Όχθης.
Εξάλλου εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μετέφεραν χθες στο χωριό τον Ντούρα τη σορό του Άγιαντ Αουάουντεχ, ο οποίος επιτέθηκε εναντίον ενός στρατιώτη την Παρασκευή μεταμφιεσμένος σε δημοσιογράφο, προτού τον σκοτώσουν.

Το βράδυ περίπου 2.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, έπειτα από έκκληση αριστερών ισραηλινών οργανώσεων, με κεντρικό σύνθημα «Εβραίοι και Άραβες αρνούνται να είναι εχθροί».
Από την έναρξη της βίας την 1η Οκτωβρίου συνολικά 41 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, πολλοί εκ των οποίων την ώρα που προσπαθούσαν να διαπράξουν επιθέσεις, και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί. Επτά Ισραηλινοί έχουν χάσει τη ζωή τους και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Σχετικές ειδήσεις